EngD opleiding en onderwijs bij Wageningen University & Research
Het EngD-programma 'Design for Agrifood and Ecological Systems' bestaat uit 60 ECTS voor onderwijs en 60 ECTS voor je ontwerpopdracht. De cursussen in de onderwijscomponent helpen je om je professionele en wetenschappelijke ontwikkeling te versterken door de benodigde achtergrondkennis te bieden die nodig is voor de ontwerpopdracht.
Bij Wageningen University & Research (WUR) geef je zelf vorm aan het EngD onderwijsprogramma door zelf de vakken te kiezen die het best bij je passen. Dit betekent dat het onderwijsprogramma niet vastligt op het moment dat je aan de opleiding begint, maar het een individueel samen te stellen onderwijsprogramma is. Natuurlijk zijn er een aantal verplichte vakken die je samen met andere EngD-studenten volgt. De andere vakken kies je zelf, in overleg met je begeleiders. De cursussen die je van plan bent te volgen, leg je vast in je Opleidings- en Begeleidingsplan. Dit plan wordt gecontroleerd door de opleidingscommissie en moet een maand na aanvang van het programma worden ingeleverd bij de EngD-coördinator.
Het eerste jaar van het programma vul je voornamelijk met de onderwijscomponent, maar je kunt ook cursussen volgen in het tweede jaar van het programma. De hoeveelheid tijd die je besteedt aan de ontwerpopdracht zal in de loop van de tijd toenemen.
Verplichte vakken
Er zijn een aantal verplichte vakken in het EngD-programma 'Design for Agrifood and Ecological Systems'. Deze verplichte vakken bevatten samen ongeveer 12 ECTS. Alle EngD-kandidaten moeten deze vakken met succes afronden voordat ze afstuderen. De verplichte vakken van ons programma staan hieronder.
Principles of Design
In deze introductiecursus in design leer je basisconcepten, stappen, gereedschappen en methoden in design. Je leert verschillende ontwerptaken en -methoden te benoemen en uit te leggen. Ook leer je het relatieve belang van elke ontwerptaak in relatie tot een ontwerpcasus te beoordelen en hierop te reflecteren. Daarnaast leer je welke methoden beschikbaar zijn om een ontwerpstap aan te pakken en hoe je deze kunt implementeren. Dit is een 8 ECTS vak.
Grasping sustainability
Dit vak van een week stelt je in staat om na te denken over het 'grotere plaatje', duurzaamheid te begrijpen en concepten en benaderingen toe te passen op je eigen project, in een collaboratieve leeromgeving. Om ervoor te zorgen dat de inhoud van de cursus aansluit bij je eigen project, wordt de inhoud van de cursus mede bepaald door de onderzoeksonderwerpen van de deelnemers. Met dit vak verdien je 2 ECTS.
> Lees meer over het vak Grasping sustainability
EngD dagen
Tijdens deze 3-daagse cursus op locatie leer je je collega EngD-studenten veel beter kennen! Je werkt aan leuke opdrachten, leert over verschillende algemene onderwerpen die belangrijk zijn voor je Engineering Doctorate en nog veel meer. Dit is een 1 ECTS vak.
Scientific integrity
Recentelijk is het vertrouwen van het publiek in de wetenschap ernstig geschaad door een aantal integriteitsincidenten. Wetenschappelijke integriteit is het naleven van professionele waarden en praktijken bij het uitvoeren van wetenschap en toepassen van wetenschappelijke resultaten. Het garandeert objectiviteit en reproduceerbaarheid. Wetenschappelijke integriteit is belangrijk omdat het bescherming biedt tegen vooringenomenheid, verzinsels, plagiaat en inmenging van buitenaf. Om wetenschappers voor te bereiden op de integriteitskwesties in hun dagelijkse wetenschappelijke praktijk, is deze eendaagse cursus over onderzoeksintegriteit ontwikkeld. Om je voor te bereiden op het omgaan met integriteitsproblemen in je wetenschappelijke carrière, leer je tijdens deze cursus niet alleen over de ethische waarden en integriteit in de wetenschap, maar leer je in kleine groepjes ook hoe je kunt reflecteren en complexe casussen kunt evalueren. Deze cursus is 0,6 ECTS.
> Lees meer over de cursus Scientific integrity
Ethics for Designers: Concepts and Tools
De systemen en technologieën die wij in Wageningen ontwerpen kunnen allerlei voorziene en onvoorziene gevolgen hebben. Bij het ontwerpen moeten ingenieurs zich daarom bewust worden van hun eigen normatieve positie en de normen en waarden van verschillende belanghebbenden leren herkennen en erkennen. Elke ontwerpbeslissing bevat aannames over hoe de wereld functioneert en wat een verbetering inhoudt. In deze cursus bieden we concepten en hulpmiddelen voor reflectie om deze aannames te identificeren en ermee aan de slag te gaan, met als doel ethisch responsieve ontwerpen te creëren. Deze cursus is 1 ECTS.
> Lees meer over de cursus Ethics for Designers: Concepts and Tools
Vrije keuzevakken
De vrije-keuzevakkencomponent bestaat uit 48 ECTS en kun je volgen bij WUR, maar ook bij andere 4TU universiteiten en (inter)nationale partners. Vakken kunnen specifieke MSc-opleidingen zijn, vakken van (WUR) Graduate Schools en EngD-opleidingen van andere universiteiten. Bekijk de programma's en tracks van het 4TU.Stan Ackermans Institute, die worden aangeboden door de andere technische universiteiten binnen het 4TU-initiatief.
Sommige studiepunten kun je behalen door conferenties bij te wonen, deel te nemen aan discussiegroepen en werkbezoeken. Kijk in het Opleidings- en Begeleidingsplan voor het aantal studiepunten dat je per categorie kunt behalen.
Vrijstelling
In sommige gevallen kun je vrijstelling aanvragen voor opleidingstaken. In dat geval moeten die studiepunten worden besteed aan de ontwerpopdracht. Het totaal aantal studiepunten voor de opleiding is altijd 120 ECTS. Normaliter moet je minimaal 60 ECTS behalen voor het onderwijsdeel. Bij vrijstelling bestaat de mogelijkheid om naar minimaal 48 ECTS voor het onderwijsdeel te gaan.