Studentenpsycholoog - Groepstrainingen

Studeer je aan de WUR? De studentenpsycholoog kan je helpen met persoonlijke problemen die kunnen leiden tot studievertraging, of met studie-gerelateerde gezondheidsklachten. Zo kun je bij ons terecht met familieproblemen, onzekerheid, angsten of somberheid, maar ook met klachten van depressieve aard, verslaving, spanning of rouw.

Voor specifieke hulpvragen hebben wij groepstrainingen ontwikkeld, die worden gegeven door onze eigen studentpsychologen. De trainingen staan ​​hieronder vermeld. Let op, een intake is verplicht.

Groeptrainingen door studentenpsychologen

Zelfcompassie

We hebben allemaal een innerlijke criticus. Zo’n stemmetje diep van binnen dat je motiveert het beste uit jezelf te halen. Daar is niets mis mee, totdat die criticus doorslaat in z’n taak en je koste wat kost willen voorkomen dat je fouten maakt.

Stel je onrealistisch hoge eisen en ben je erg streng voor jezelf, dan kan dat stress in je lichaam veroorzaken. Wordt die stress chronisch, dan liggen psychische en lichamelijke klachten op de loer.

In deze training leer je om jezelf op een positieve, liefdevolle wijze te benaderen: met compassie. Je leert je kalmeringssysteem te activeren en de stem van je innerlijke criticus te dempen. Hierdoor ervaar je minder stress in het dagelijks leven en kan chronische stress worden omgezet in ‘gezonde stress’.

Voor wie?

WUR-studenten met psychische klachten zoals:

 • Stress / perfectionisme (hoge eisen);
 • overmatige schaamte;
 • overmatige zelfkritiek;
 • een negatief zelfbeeld.

De training is gebaseerd op de Compassion Focused Therapy (CFT).

Info

Trainer Irma Janssen (Studentenpsycholoog)
Wanneer Groepstraining start bij 8 nieuwe deelnemers. Max 10.
Aantal sessies Zes a acht bijeenkomsten van 120 minuten
Materiaal De studentenpsycholoog nodigt je uit voor de e-health module “Zelfcompassie: minder streng zijn voor jezelf” van Gezondeboel

Een eind aan uitstelgedrag

Sommige studenten stellen álles uit tot het allerlaatste moment. Dat veroorzaakt niet alleen stress, er mag ook helemaal niets meer fout gaan, of je komt serieus in de problemen. Herken jij je hierin en wil je daar wat aan doen? Dan is deze training misschien geschikt voor jou.

Tijdens de training gaan we op zoek naar de diverse aspecten die jouw uitstelgedrag beïnvloeden en in stand houden. Je ontwikkelt je persoonlijke visie op wat jij écht belangrijk vindt in je leven; waar word je enthousiast van? Je leert:

 • hoe je je visie toepast tijdens het uitvoeren van je taken;
 • hoe je slechte gewoontes afleert;
 • …en goede – helpende - gewoontes ontwikkelt;
 • hoe je gedachten en emoties de baas wordt die uitstelgedrag in de hand werken.

We maken gebruik van praktische oefeningen. Je wordt gekoppeld aan een buddy waarmee je ervaringen deelt. Zo kun je elkaar steunen en motiveren.

Voor wie?

WUR studenten die chronisch en problematisch uitstelgedrag vertonen.

Info

Trainer Roeland Cloin (Studentenpsycholoog)
Wanneer Groepstraining start bij 8 nieuwe deelnemers;
Aantal sessies Zes bijeenkomsten van 90-120 minuten, elke twee weken
Materiaal Aanschaf boek ‘Een einde aan uitstelgedrag’ van Petr Ludwig ca. 15,-- euro (boek wordt tijdens de training verstrekt)

Zelfbeeld

‘Mijn medestudenten zijn veel slimmer dan ik’, ‘ik ben niet mooi’, ‘ik ben de saaiste persoon op aarde, ‘alles wat ik doe is verkeerd’. Herken jij dit soort gedachten? Dan is dat mogelijk een teken van een negatief zelfbeeld. Je kunt hier flink onder lijden want het tast je zelfvertrouwen enorm aan. Lees verder; misschien kan de training ‘Zelfbeeld’ jou helpen!

De training

Tijdens deze training leer je je te concentreren op jouw positieve kanten en waardevolle eigenschappen. De positieve meningen over jezelf gaan als het ware de competitie aan met je negatieve gedachten. Je weet dat deze sterke eigenschappen aanwezig zijn, maar in het dagelijkse leven heb je daar onvoldoende oog voor. Daar ga je mee aan de slag. Je leert hoe je de goede ervaringen weer vooraan in je geheugen plaatst, zodat de positieve zelfwaardering op de voorgrond komt.

In de training maken we gebruik van de COMET-methode van Kees Korrelboom. COMET staat voor Competitive Memory Training; een effectieve training waarbij jouw zelfwaardering centraal staat. Met deze training verbeter je je zelfbeeld en zelfwaardering, zodat jij je weer beter gaat voelen over jezelf en meer zelfvertrouwen krijgt. Tevens maken we gebruik van oefeningen uit de Accceptance en Commitment Therapy (ACT).

Voor wie

WUR-studenten die weinig zelfvertrouwen hebben als gevolg van een laag zelfbeeld.

Info

Trainer Anneke Aikema (Studentenpsycholoog)
Wanneer Groepstraining start bij 8 deelnemers. max. 10.
Aantal sessies Acht bijeenkomsten van 120 minuten

Voluit Leven

Ervaar jij je leven als onbevredigend? Heb je last van angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid? Jedenkt misschien: “Pas als mijn klachten zijn overwonnen kan ik beginnen met mijn leven en word ik eindelijk gelukkig”. De strijd tegen je klachten staat centraal in je leven en kost heel veel energie. Komt dit je bekend voor? Dan is de training Voluit Leven misschien iets voor jou.

De training
Leer hoe je psychisch leed kunt aanvaarden en je (psychologische) flexibiliteit kunt vergroten. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt, stop je het dagelijks gevecht. Er ontstaat ruimte en energie om nu te doen wat je werkelijk belangrijk vindt. Dan leef je voluit en ervaar je voldoening.

De training maakt gebruik van het boek ‘Voluit Leven’ van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen. Zowel de training als het boek zijn gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze therapie gaat uit van de visie dat aanvaarding van leed de weg vrijmaakt om met aandacht en vanuit eigen waarden te leven. Mindfulness - het zonder oordeel opmerken wat er in je omgaat - en het vermogen bewust te zijn, spelen daarbij een sleutelrol.

Voor wie

WUR-studenten met psychische klachten zoals:

 • Piekeren, rumineren; je hebt last van teveel denken;
 • Je bent niet of onvoldoende in contact met je emoties en hebt daar last van;
 • Je bent op zoek naar je waarden of kompas en stelt existentiële vragen;
 • Je voelt je belemmerd om voluit te leven.

Info

Trainer Lisette van Baars (Studentenpsycholoog)
Wanneer Groepstraining start bij voldoende deelname. Max 9
Aantal sessies Zeven bijeenkomsten van 120 minuten + een terugkombijeenkomst.
Materiaal Boek “Voluit Leven” van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen (online aanschaffen of via de studentenpsycholoog).