Studentenpsycholoog

De studentenpsycholoog kan je helpen met persoonlijke problemen die kunnen leiden tot studievertraging. Ook kun je bij hen terecht voor studiegerelateerde gezondheidsproblemen. Denk aan familieproblemen, onzekerheid, angst of somberheid, maar ook depressie, verslaving, spanning of rouw.

Wat kan de studentenpsycholoog voor je doen?

De studentenpsycholoog biedt kortdurende begeleiding (maximaal vijf gesprekken) bij lichte psychische problematiek. Dit is kosteloos en vertrouwelijk!

Let op: wij stellen geen diagnose en bieden geen behandeling voor ernstige – of complexe – psychische/psychiatrische problemen. Heb je echt gespecialiseerde of langdurige hulp nodig, dan kunnen wij je helpen via de huisarts een verwijzing naar de GGZ te krijgen.

Wij begeleiden je op 3 manieren:

  • Walk-In (+- 15 minuten):
    Weet je niet zeker welke hulp het best bij je vraag past, dan kun je gebruik maken van het 'Walk-In spreekuur' op werkdagen van 13:00 - 14:00 uur.
  • Walk-In SC de Bongerd: elke dinsdag van 15:00-16:00u is er een Walk-In spreekuur bij SC de Bongerd. Je kunt je hier inschrijven, of je checkt ter plaatse of de psycholopg beschikbaar is.
  • Intake bij de psycholoog (online of persoonlijk, +- 60 min):
    We luisteren naar je verhaal en maken een inschatting hoe we jou het beste kunnen helpen. Dat kan een verwijzing zijn, een groepstraining, een e-health module bij gezondeboel, we geven tips mee, of we plannen een vervolgafspraak.
  • Groepstraining
    Voor specifieke hulpvragen hebben we groepstrainingen ontwikkeld, die door de studentenpsychologen zelf gegeven worden.

    Alle gesprekken zijn vertrouwelijk!

Afspraak maken?

Vul dan aub het aanmeldformulier in. Je ontvangt een bevestigingsmail en na de wachttijd neemt maken we een afspraak voor een intakegesprek. Als de psycholoog aanvullende vragen heeft, of als zij je willen doorverwijzen naar een andere vorm van hulpverlening, nemen ze contact op.

Zelf aan de slag: e-health platform gezondeboel

Wil je alvast zelf aan de slag en meer leren over hoe om te gaan met stress t.g.v. corona, tips krijgen over hoe te ontspannen, of leren hoe je de zaken beter kunt organiseren? Gezondeboel is een online platform waar je kunt werken aan je eigen geestelijke gezondheid: gratis, anoniem en gemakkelijk! Start vandaag.

Waar kun je heen voor hulp?

Wageningen University & Research biedt veel ondersteuning aan studenten. Maar hoe weet je nou bij wie je terecht kan als je met een probleem zit? Download de sociale routekaart: “Student guidance: find your way”, of ga naar de pagina WUR Studentenbegeleiding.

Student Guidance, find your way! Illustratie

Studieadviseur: wanneer neem je contact op?

In het geval van studiegerelateerde problemen zoals discipline, motivatie, faalangst, concentratieproblemen, studieplanning, enz. adviseren we je eerst contact op te nemen met je studieadviseur. Die inventariseert samen met jou waar je tegenaan loopt en kan je helpen je studiegedrag te veranderen om efficiënter te studeren. TIP: Ga voor praktische studietips naar de website van de Universiteit van Leiden.

Wat biedt Student Training & Support?

STS start elke studieperiode inspirerende – gratis - masterclasses, workshops en trainingen. Ook kun je een afspraak maken voor een goed gesprek met een professionele student life coach of met een peer coach.

Studentendecaan: hoe kan hij/zij helpen?

De studentendecaan helpt je als je studievertraging dreigt op te lopen door overmacht (bijvoorbeeld bij ziekte), geeft advies over financiën, weet alles van regelingen, helpt en bemiddelt bij conflicten en bij obstakels die je tegen kan komen als je een functiebeperking hebt.

Beroepscode

De WUR studentpsychologen werken volgens de beroepscode van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen). Hiermee is de kwaliteit en integriteit van onze begeleiding gegarandeerd. Daarnaast gebruikt het team van psychologen intervisie om elkaar te helpen en van elkaar te leren.