Ijshockey

Afgelopen vrijdag heb ik samen met een groepje Erasmus-mensen een ijshockey wedstrijd bijgewoond. De sport wordt fanatiek beoefend in Tsjechie en het land heeft dan ook een van de beste nationale teams ter wereld. De ijshockey club van Brno heet 'Kometa Brno' en is een van de beste teams van het land. Deze keer speelde de club een thuiswedstrijd tegen 'Sparta Praha', de ware aardsrivaal van Brno. Op weg naar het stadion namen we de tram en bus die vol zaten met Kometa fans. Hierdoor wisten wij in ieder geval dat we de juiste tram en bus namen. Je kan de Kometa fans makkelijk herkennen aan hun blauw-witte Kometa sjaal. We hadden bewust onze kledingstijl aangepast en iedereen had blauw-witte details. Niemand droeg de rode kleur omdat dit de kleur van Praha is.

Aangekomen bij het stadion was het een drukte van jewelste en nadat we de ingangspoortjes waren gepasseerd liepen we naar onze staanplaatsen toe. Vanaf hier hadden we goed zicht op het hele veld. Eerst schaatsten de mascottes van Kometa over het ijs, het waren twee ijsberen met een vlag. Vervolgens kwamen de spelers van Sparta het ijs op en onmiddellijk werd er hard gefloten en klonk er boe-geroep. Het betreden van het ijs door de thuisclub werd natuurlijk luid aangemoedigd. Toen begon de wedstrijd.

IJshockey is een ruige sport en er werd dan ook volop gebeukt. Het was niet een bijster spannende wedstrijd omdat Praha in de eerste 20 minuten al aan het winnen was. En na 3 keer 20 minuten speeltijd met twee keer een pauze van 20 minuten was de eindstand 1-7 voor Praha. Het mocht dus blijkbaar niet baten dat de Kometa fans hun club tijdens de wedstrijd aanmoedigden door liederen te zingen, met hun sjaal te zwaaien, te klappen of te trommelen. Na de wedstrijd verliet iedereen snel het stadion en ook al tijdens de wedstrijd gingen mensen naar huis omdat ze het geloof in een overwinning hadden opgegeven.

Het was een bijzondere ervaring om een ijshockey wedstrijd bijgewoond te hebben en ik zal zeker nog een keer gaan, hopelijk heeft Kometa Brno dan meer geluk.