Kerst in Brno

Omdat bijna iedereen van mijn Erasmus-vrienden voor Kerst naar huis gaat, hadden we al ver van te voren besloten een gezamenlijk Kerst diner te organiseren. Onze Tsjechische vriendin, Klara was zo lief om haar ouders te vragen of we in hun huiskamer konden eten. En het mocht. Klara wilde ook alles klaarmaken ook al boden we honderd maal aan haar te helpen. Ze wilde graag een typisch Tsjechisch Kerst diner bereiden en iedereen vond dit een goed idee. Een paar dagen voordat we samen gingen eten had ze een foto op facebook gepost met envelopes met op ieder een van onze namen, bij wijze van uitnodiging. Ook postte ze het Kerstmenu. Ze had een hele mooie menukaart gemaakt. Een van onze vrienden is vegan - Karolina - en voor haar had ze speciaal een aangepast menu bedacht. Ook hadden we van te voren lootjes getrokken en voor diegene moest je een kleinigheidje kopen voor Kerst. Ik had een pittenzak gekocht die je in de magnetron kunt doen en dan lekker warm wordt, voor Klara.

Samen vertrokken we lopend vanaf de dorms waar we allemaal wonen naar Klara's huis, niet ver van de dorms gelegen. Allemaal waren we netjes gekleed, in Kerst-style. Stefan en ik hielpen Klara in de keuken, de anderen versierden de kerstboom. Klara had de tafel mooi gedekt en op het randje van de wijnglazen zat een gesuikerd laagje wat er chique uitzag. Toen alle voorbereidingen voor de eerste gang waren gedaan, gingen we aan tafel. De eerste gang was een groente soep met linzen, erg lekker. Vervolgens kregen we aardappelsalade met vis of schnitzel. Lisette en ik als vegetariƫr zijnde, kregen tofu en Karolina kreeg een linzen-bonen-granen salade en gebakken champions met ui. Opnieuw lekker en vullend. Klara had ook allemaal koekjes gebakken en chocolade bonbons gemaakt. Aan het eind van de avond waren ze allemaal verdwenen....

Na het eten pakten we de cadeau's uit, ik kreeg een schildpaddentasje. Klara gaf iedereen nog een Kerst kaartje. Ook gaf ze ieder van ons een walnootdop met daarin een klein kaarsje. We staken ze aan en zetten ze in de badkuip met water. Klara vertelde ons dat degenen van wie de dopjes naar elkaar toe drijven en aan elkaar blijven kleven, elkaar het jaar daarna met Kerst weer zien. Dat was een mooie gedachte en bijna alle dopjes kleefden na een tijdje aan elkaar, behalve die van Karolina die zich helemaal aan de andere kant van de badkuip bevond.  Nadat we een tijdje naar de drijvende kaarsjes hadden gekeken,  trokken we onze jassen aan om buiten wensballonnen op te laten. Alle wensballonnen gingen de lucht in, het was mooi om te zien. Toen gingen we weer naar binnen, dronken nog wat en zongen een lied dat Roger had uitgezocht en die hij wel toepasselijk vond. Helaas kende niemand van ons het liedje dus was het een beetje moeilijk om te zingen maar het idee was leuk!