Stedentrips

Brno ligt op een ideale plek om verschillende grote steden te bezoeken. Bratislava, Praha, Plzen, Wenen en Budapest liggen relatief dichtbij. De eerste stad die ik buiten Brno heb bezocht op eigen gelegenheid is Olomouc. Het is een stad op anderhalf uur reizen met de trein van Brno. Ik ging hier een dagje heen met een groep Erasmus mensen. Een persoon van de groep had een ticket voor de hele groep gekocht. Het was een ticket voor de heen en de terugreis, dus het ticket mocht absoluut niet kwijtraken.

Mijn ervaring met het openbaar vervoer in Tsjechië tot nu toe is erg goed en alles op het station was goed aangegeven. De trein die ons van Brno naar Olomouc bracht was heel anders dan een normale Nederlandse NS-trein. De trein bestond uit cabines waar je met acht personen in paste: het had wel iets weg van een 'Harry-Potter' trein. De achterkant van de trein had een raampje waardoor je naar buiten kon kijken en de treinrails onder de trein weg kon zien schieten.

In Olomouc aangekomen, wandelden we naar het oude stadcentrum. Daar hebben we de astronomische klok 12 uur horen slaan en vervolgens zijn we gaan lunchen. De stad heeft een hele mooie botanische tuin en talloze kerken. We sloten de dag af in een Irish pub en gingen weer met de trein terug.

Een andere treinreis die ik pas gemaakt heb is naar Bratislava. Wederom een geslaagde dag met veel lopen en bezichtigingen. Bratislava heeft een groot kasteel op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Toen we in een restaurant koffie bestelden ondervonden we dat de serveerster ons op een niet nette en ongeïnteresseerde manier behandelde. Hiervoor waren we al gewaarschuwd: deze manier van gastvrijheid schijnt redelijk normaal te zijn in Slovakije. Verder hebben we vooral de binnenstad verkend die vol staat met oude gebouwen, de een beter onderhouden dan de ander. Aan het einde van de dag namen we de trein terug, nadat we eerst wat gegeten hadden en kwamen weer veilig aan in Brno.