Laatste dagen in Parijs

In het buitenland studeren gaat ontzettend snel voorbij, met name de laatste maand is voorbij gevlogen. In deze maand moest ik vooral studeren voor mijn tentamens maar wilde natuurlijk ook nog een heleboel `laatste dingen” doen en bezoeken in Parijs. Uiteraard viel daar ook Disneyland Paris onder, dat geheel in een kerstjasje was gestoken. Bovendien kwamen in die laatste maand ook nog vrienden uit Nederland langs en wilde ik uiteraard ook nog zoveel mogelijk tijd met mijn in Parijs gemaakte vrienden doorbrengen.

De tentamens in Parijs waren een stuk vager dan dat ik gewend was vanuit Nederland. In Nederland zijn de kaders van wat je verwacht wordt te kennen en kunnen een stuk duidelijker. Hier in Frankrijk was dat niet het geval. Dat maakte het wel moeilijker, al helemaal omdat we voor veel vakken geen boeken hadden. Na de tentamens had ik nog een paar dagen om met iedereen af te spreken voordat we allemaal teruggingen naar ons eigen land.  Op de allerlaatste dag dat iedereen nog in Parijs was hadden we een kerstdiner georganiseerd met “secret Santa”.  Een aangelegenheid waarbij je d.m.v. loodjes een cadeau maakt. Het werd een super leuke avond vooral omdat er zoveel verschillende culturen bij elkaar waren. Van Amerikaans tot Australisch, Italiaans, Braziliaans en natuurlijk Nederlands. Diegene die het diner had georganiseerd had ook nog een Eiffeltoren van ‘ginger bread’ gemaakt. Het afscheid nemen viel me wel zwaar, maar gelukkig kon ik de laatste paar dagen nog rustig afbouwen met een Nederlandse vriendin die me kwam ophalen. Zodoende heb ik met haar nog kunnen genieten van Parijs als lichtstad, want het geheel was omgetoverd in kerstsferen met overal kerstmarkten en duizenden lampjes. Op kerstavond reden we uiteindelijk samen terug naar Nederland.

Ondertussen ben ik alweer drie weken weer terug in Nederland. Het is natuurlijk ontzettend leuk om iedereen weer terug te zien. Je hebt al heel snel het gevoel dat je nooit bent weg geweest omdat er hier vrij weinig veranderd lijkt. Terugkijkend vind ik het wel bijzonder dat ik Parijs op een hele andere manier heb leren kennen en een heel ander beeld van deze wereldstad heb gekregen dan wanneer je hier veel korter als toerist rondloopt. Studeren in Parijs was natuurlijk niet zo leuk geweest zonder alle mensen die je ontmoet uit de verschillende landen. Het is enorm leerzaam en interessant om vrienden van overal ter wereld te maken.

Natuurlijk was niet alles even leuk. Het regelen van de vakken die je wilt volgen ging minder makkelijk dan verwacht. Wat is de inhoud er precies van, wordt het wel of niet goedgekeurd, kan ik wel of niet genoeg studiepunten halen etc. Dit was soms erg lastig omdat de deadlines om in te schrijven voor vakken al gesloten leken maar uiteindelijk is het wel allemaal gelukt. Op exchange gaan is iets wat ik iedereen kan aanraden. Het is super leuk en heel erg interessant om tijdelijk op een hele andere plek in de wereld te wonen. Ik heb het super naar mijn zin gehad en de eerste de beste kans die ik weer krijg om naar het buitenland te gaan wil ik zeker weer pakken.