Reis door Denemarken

Eén van de leuke dingen van mijn studie hier is dat je na de tentamens een week vrij bent. Ik ben in die week van een groep vrienden van de universiteit op een trip door Denemarken gegaan. Tot dan toe had ik namelijk nog niet veel meer gezien dan Kopenhagen. Natuurlijk heb ik nog steeds niet alles gezien.

We hebben met z’n allen een auto gehuurd om lekker door het land te rijden. Ik kan al meteen zeggen, let op waar je parkeert. Wij hebben natuurlijk een boete gekregen, terwijl er niet eens een bord stond dat het verboden was er te parkeren. We zijn als eerste naar Aarhus gegaan. Onderweg nog even gestopt in het Viking museum. Helaas was dat voor ons als studenten toch wat te duur om naar binnen te gaan. In Aarhus zijn we naar een geweldig  kunst museum geweest en in een botanische tuin. Het museum bevatte veel meer dan alleen schilderijen. Het is gefocust op al je zintuigen, dus ook veel bewegende beelden en geluid. Dit maakt het anders dan een normaal museum en ook erg bijzonder. Via airbnb hebben we overnacht in een huis van een Deen. Dit was erg leuk, want het was ook in het midden van het bos. Dus weer is wat anders dan al die steden. We kwamen daar laat aan, dus toen werden we ontvangen met een heerlijke pizza en een biertje.

Natuurlijk kon hij ons wat vertellen of dingen die in de buurt te doen waren. We zijn naar een kasteel gegaan en naar een uitkijkpunt. Volgens mij was dat het één na hoogste punt in die omgeving, dit was op 95 meter. Ik was onder andere op pad met iemand uit Zwitserland. Er werden al grappen gemaakt, of het in Nederland ook zo plat is. Zelf vond ik die omgeving eigenlijk nog best heuvelachtig.

Erg bijzonder was het noordelijkste puntje van Jutland (stuk van Denemarken dat aan Duitsland vast zit). De twee zeeën botsen daar op elkaar en dat is zelfs te zien. Erg leuk, maar ook erg koud om rond deze tijd heen te gaan. Verder hebben we nog op een enorme zandduin gestaan. Deze duin loopt helemaal van het westen tot het oosten van het land. Door de wind verschuift de duin langzaam en uiteindelijk zal de hele duin verdwijnen in de zee. Dat vond ik toch een best bijzonder natuur fenomeen.

Deze trip was dus voornamelijk door Jutland. Ik ben ook nog van plan om wat meer te zien van Seeland, dit is het stuk van Denemarken waar ook Kopenhagen ligt. Naar het zuiden blijken er nog hele mooie kliffen te zijn.