Reis door Lapland

Tussen het studeren door ben ik lekker een weekje op vakantie geweest naar Lapland. De trip die ik heb gedaan was georganiseerd via een studentenorganisatie voor internationale studenten. Er gingen ook al veel mensen mee die ik kende, maar ik heb ook weer nieuw mensen leren kennen.

De reis van de organisatie begon met een busrit. De bus vertrok uit Helsinki, dus daar moest ik eerst nog heen vliegen. Samen met wat vrienden zijn we op tijd heen gegaan om ook nog wat te zien van Helsinki zelf. We zijn lekker wezen rondlopen in de stad en hebben erg veel gezien. We zijn bij een bijzondere kerk geweest dat gemaakt was uit de rotsen die daar liggen en ook andere grotere kerken. Een ontzettend leuk boekwinkeltje met boeken in veel verschillende talen, het eerste hoopje sneeuw en al heerlijk genieten van de kerstsfeer die al in de stad aanwezig was.

Onderweg naar Levi, de stad in Lapland waar we verbleven, zijn we ook al naar een wildlife park geweest en naar het dorp van de kerstman. Dat dorp is natuurlijk compleet gericht op toeristen en iets minder leuk. Het enige geweldige daar waren de coördinaten van de poolcirkel, maar helaas waren die niet te zien door de sneeuw.

Vanuit Levi, hebben we van alles gedaan. Ik heb op een hondenslee gereden, rendieren gezien en natuurlijk ben ik ook nog even wezen skiën. Met een hondenslee rijden was echt geweldig. Beste ervaring ooit. Het moment dat we aankwamen was er al een enorm kabaal van alle honden die aan het blaffen waren. Ze stonden al klaar voor de slee. Je ging met twee personen op één slee en halverwege wissel je. Ik had mazzel, want mijn slee partner wou niet sturen dus ik mocht de hele rit doen. En het was geweldig, voortgetrokken door de honden in een met sneeuw bedekt landschap met complete stilte om je heen. Dus na de rit gingen wij lekker iets warms drinken met worst erbij voor een lekker vuurtje. En natuurlijk even de puppy’s aaien en foto’s maken.

De rendieren zagen we bij een boerderij. Daar hebben ze wat verteld over de cultuur en hoe ze elk jaar in het begin van de winter alle rendieren verzamelen. De slee trip met de rendieren was lang niet zo spannend, maar we mochten de jongen ook voeren dus dat was erg leuk. Op die manier laten ze de jongen ook wennen aan mensen. De rendieren zijn namelijk half wilde dieren. In de zomer leven ze buiten de boerderijen en alleen in de winter verblijven ze daar.

Ik ben ook nog wezen skiën. Gelukkig ben ik heelhuids terug gekomen, want het was mijn eerste keer dus ik bakte er niets van. Natuurlijk heb ik naast de kou ook heerlijk genoten van de sauna en de spa. Heerlijk relaxend de laatste dag in de spa gezeten na zo’n geweldige, maar ook vermoeiende, week.