De stad Lund

Het duurde eventjes om weer een nieuw stuk te schrijven, voornamelijk door alle leuke dingen hier en natuurlijk het harde studeren. Vandaag wil ik graag iets meer vertellen over de stad Lund, niet iedereen kent Lund wat natuurlijk erg jammer is.

Lund is een stad in de meest zuidelijke provincie van Zweden; Skåne. Het is maar 10 minuten met de trein naar Mälmo (de 3e grootste stad van Zweden) en een half uur met de trein naar Copenhagen. Lund is bekend om het grote aantal regenachtige dagen (gemiddelde van 250 dagen in het jaar). Het is dus belangrijk dat je een goede regenjas mee hebt als je naar Lund gaat. Wat ik natuurlijk niet had!

Lund is ook bekend om zijn geweldige fiets infrastructuur. Wat betekent dat het ongeveer gelijk is aan de gemiddelde Nederlandse stad. Maar wel geweldig voor Zweedse begrippen. Erg vaak doet Lund me aan Wageningen denken, dit omdat het ook een stad is die vooral bekend is om het goede onderwijs en onderzoek op de Universiteit. Verder is het ook een erg groene duurzame stad. Veel mensen nemen de fiets (zoals ik hiervoor zei) en anders gebruiken ze het openbaar vervoer. Het drinken van kraanwater wordt erg gepromoot en de verwarmingen staan nog uit tot nu toe. (Hopelijk doen ze hem snel aan sinds het wel enigszins koud begint te worden overal!)

De hoofd attracties voor toeristen in het centrum van Lund zijn de kathedraal (Domkyrka) met een astronomische klok van 1424 die nog steeds speelt op elke zaterdag en zondag. Verder zijn de Universiteit gebouwen en de bibliotheken ook belangrijke toeristische plekken. Als je op zoek bent naar een gezellige Zweedse stad met veel studenten, cafés, mooie gebouwen, goed onderwijs en cultuur dan is Lund het antwoord!