Kannelbullar!

In Zweden is ‘’fika’’ erg belangrijk! Fika is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord in de Zweedse taal. Tijdens fika ga je vaak naar een van de vele onwijs leuke koffie tentjes die Zweden rijk is en drink je daar een kop koffie of thee met een heerlijk stuk gebak of chocola.

Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf een fika maken. Als enorme fan van koken ben ik hier erg fan van en heb ik zelf typisch fika gebak gemaakt, namelijk kannelbullar! Kannelbullar is de Zweedse naam van de welbekende kaneelbroodjes. Het was even werken en kneden maar dan krijg je ook een overheerlijk mooi resultaat waar je lekker van kunt genieten.

Omdat ik vind dat iedereen in zijn leven een keer kennis moet maken met dit geweldige fenomeen fika, heb ik hieronder het recept van Kannelbullar die ik heb gebruikt.

Ingrediënten

50g gist
125 g gesmolten boter
5 dl warme melk
1,5 dl suiker
een snuifje zeezout

14-15 dl gewone bloem

Vulling

75 g zachte boter
0,75 dl suiker

2 el kaneel

1. Roer de gist en de gesmolten boter door de warme melk. Roer de suiker, het zout en de bloem eronder. Maak er een glad deeg van en laat 20 min rijzen. Meng intussen de ingrediënten voor de vulling.

2. Snij het deeg in twee. Rol het uit, spreid er de vulling over uit en rol op. Snij 20 stukken uit elke rol en laat ze nog eens 30 min rijzen op een bakplaat. Borstel er eigeel over, bestrooi met suiker en bak 5–7 min op 250 °C.

Neem een warme kannelbullar uit de oven, pak een lekker kopje koffie of thee en eet smakelijk!