Pepernoten

Jawel, dit zijn versgebakken pepernoten die ik heb gemaakt voor Sinterklaas. Aangezien ik het nu mis heb ik samen met twee andere Nederlandse meiden besloten om het met onze klas te vieren. Slechts de helft van de klas is Nederlands en wist dus wat Sinterklaas was, maar dat maakte niet uit.

We hadden dus pepernoten. Die hadden we gemaakt van deeg dat ze hier gebruiken voor kerstkoekjes, omdat ze geen speculaaskruiden verkopen natuurlijk. Ze waren, bij poging twee, zeer goed gelukt. Iemand had ook banketstaaf gemaakt en er hadden zelfs nog wat mensen chocolade letters van thuis. We hebben de surprises achterwege gelaten en inplaats daarvan had iedereen een klein cadauetje gekocht waarmee we een dobbelspel speelden, met het traditionele conflict over het leukste cadeau (in dit geval was een doosje lego het populairst). Maar iedereen kreeg in het eind iets wat hij of zij leuk vond. De volgende dat had ik zelfs nog wat meiden overgehaald om “Alles is Liefde” te kijken (met meer pepernoten). Aan het eind van de avond gingen we naar buiten in de sneeuw, die er nu eindelijk is, voor een sneeuwballengevecht, sneeuwpop bouwen (of in ons geval een sneeuw eland) en sleeën, want bergen genoeg hier natuurlijk. Ik moet zeggen dat het feestdagen gevoel nu echt begint te komen.

Want ze vieren natuurlijk geen Sinterklaas hier, maar ze weten wel hoe ze kerst moeten vieren. Tot nu toe heb ik een adventkalender (mijn hele klas kreeg ereen, we weten nog steeds niet van wie) en een kleine kerstboom. En ik heb al wat kerstvieringen gehad. Ze beginnen daar vroeg mee, misschien is het omdat ze geen Sinterklaas hebben of omdat de meeste exames in december zijn. Hoe dan ook, ik had een kerstdiner in november. Iedereen kleede zich chique, en we werden verdeeld in dates, dus ik zat de avond bij een aardige Noor, die me alles uitlegde over Noorse kerstdiners.  Het eten is eigenlijk Nederlands: gekookte aardappels, rode kool en verschillende soorten vlees. Ze dragen echter wel rare papieren kersthoedjes, die ik alleen ken van Britse kerstfilms. En ze hebben toespraken, één van een man voor de vrouwen, en één van een vrouw voor de mannen. Na het eten gaat iedereen dansen, maar niet het saaie dansen, maar swing dansen, dus in paren. Erg jaren 50 achtig, en ik ben geen natuur talent, maar het was erg leuk. Een paar weken later ging ik naar een kerstbal, zelfde idee, zonder eten maar met de fancy kleding en dansen. Ik moet zeggen, met dit allemaal en de met sneeuw bedekte dennebomen begint het toch wel erg kerstachtig te worden. Ik ga kerst doorbrengen in Kopenhagen en ik heb gehoord dat kerst groot is in heel Scandinavië, dus ik kijk er erg naar uit.