Uxmal

Daar is ie dan: de eerste Maya stad. Dit filmpje laat je een heel bijzonder moment in Uxmal zien. Afgelopen zaterdag stond ik op om 5 uur om de bus van 6 uur te pakken, opdat ik de eerste en hopelijk ook de enige zou zijn in de Maya stad. En inderdaad, ik was alleen. Toen ik binnenkwam liep ik meteen naar achteren om een tempel te beklimmen waarvan mijn gids zei dat het een mooi uitzicht gaf. Het uitzicht is datgene wat je op het filmpje kunt zien, dus je kunt zelf oordelen (ze zijn moeilijk te horen, maar luister vooral ook naar de geluiden).

Toen ik aankwam en mijn eerste rondje door de stad had gelopen, was het al geweldig om in zo’n oude stad met gigantische gebouwen, voor een deel bedekt met jungle en helemaal bedolven in jungle geluiden, te zijn. Maar toen ik op de top van de tempel stond was het nog gaver. Er was jungle zo ver als ik kon kijken, ik kon stukjes van  de stad Uxmal zien, de vogels maakten mooie geluiden en ik zeg het nog een keer, het eerste half uur was er niemand. Een half uur later wist ik al waarom ik zo vroeg moest komen, omdat ik toen ook de eerste geluiden van bussen met toeristen kon horen. Nog een half uur later was het nog duidelijker, toen ik ook de toeristen kon zien. Op dat moment was het nog steeds bijzonder om daar te lopen en om de oude stad te zijn, maar dat eerste half uur zal ik niet snel vergeten.

Naast mijn trip naar Uxmal heb ik ook nog andere leuke dingen gedaan in de omgeving van Merida waar ik het weekend verbleef en ook wat andere reizigers had ontmoet. Met hen had ik een soort van kroegentocht gedaan op zaterdagavond. We bezochten vier verschillende kroegen, waarvan de laatste zeker de leukste was. Het was een soort van salsa bar met alleen maar Mexicanen die een stuk ouder dan wij waren en met een erg warm en vochtig klimaat, maar ook met een geweldige sfeer.

Als laatste heb ik afgelopen weekend een paar cenotes in een dichtbij zijnde plaats bezocht. Cenotes zijn grotten met water erin, het was dus mogelijk om te zwemmen wat ik natuurlijk gedaan heb. Het was vrij moeilijk om ze te bereiken – we moesten een bus, een motortaxi en een soort van paard en wagen nemen – maar het was zeker de moeite waard om met dit hete klimaat een middag onder de grond in het koele water te spenderen.