Cultuurverschillen

Mijn huisgenootje in Lund was een Taiwanese, een heel andere cultuur dan de Nederlandse. Dit was natuurlijk de perfecte gelegenheid om van elkaar te leren, we waren allebei erg benieuwd naar elkaars achtergronden. Ik kreeg van haar een paar eetstokjes om mijn vaardigheden hiermee te oefenen, een aantal typisch Aziatische theesmaken en ze liet me van een soort vleespoeder proeven. Dat doen ze daar veel in sandwiches en op omeletten. Ik liet haar kennis maken met de Nederlandse chocolade pepernoten, stamppot , stroopwafels (een succes bij alle buitenlandse studenten in Lund) en dropjes (totaal geen succes).

Ik dacht dat het wel een goede manier zou zijn om de Aziatische cultuur nog beter te leren kennen door een sushi avond te organiseren voor al onze vrienden in het studentencomplex daar. Dit ook omdat ze me verteld had dat ze heel erg van sushi hield en dat ze dat dan ook heel veel at (soms al als ontbijt!). Maar tijdens het plannen van dit sushi avondje kwam ik er achter dat ze helemaal niet wist hoe sushi gemaakt moest worden! Dit omdat het een typisch onderdeel van de Taiwanese cultuur is om nooit zelf te koken en altijd buiten de deur te eten. Ik had het ook wel kunnen zien aankomen, want meteen in het begin vroeg ze mij al hoe je een rauwe aardappel moest klaarmaken. Maar de uitnodigingen voor de sushi avond waren al de deur uit en het moest nu dus wel doorgezet worden. Het kwam erop neer dat ik zelf een heleboel moest gaan plannen en zelf de inkopen moest gaan doen. Dit, gemixt met een beetje stress omdat het event een beetje uit de hand gelopen was toen bleek dat er plotseling 15 mensen uitgenodigd waren in onze echt piepkleine keuken.  Maar met wat hulp van vrienden en heel veel staan en zitten op de grond, hebben we er een groot succes van gemaakt. Ondertussen kwamen er nog mensen uit het complex binnendruppelen, aangetrokken door de gezelligheid en het goede eten (er was zelfs teveel!). Iedereen vond de sushi heel erg lekker, en ik had mezelf ontwikkelt tot een echte sushi expert!

De kleine culturele verschillen en de taalbarrière leidden soms tot interessante situaties en communicatie probleeempjes, maar over het algemeen was zij een heel fijn huisgenootje die me een stukje van een totaal andere wereld heeft laten zien. En dat is iets waar ik echt dankbaar voor ben!