Eerste indruk

Op 19 Augustus 2014 om 20 over 6 in de ochtend was het eindelijk zover, mijn avontuur als WURldexplorer begon. Bestemming: Lund, Zweden. Na een vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen en een treinreis over de zee, Zweden in, kwam ik aan in een stad waar ik nog nooit geweest was, maar wat mijn thuis zou worden voor de komende zes maanden: Lund.

Ik ben hier nu al best een tijdje en het voelt alsof de tijd voorbij vliegt. Maar tegelijkertijd voelt het ook alsof ik hier al heel lang ben. Vooral de eerste weken waren intens, met veel nieuwe mensen, culturen en activiteiten.

In de volgende stukjes zal ik een korte indruk geven van mijn (eerste) indrukken hier in Lund. Ik zal beginnen met de stad zelf.

Toen ik aankwam in Lund had ik niet echt een cultuurshock. Niet constant weer (een dagje zon kan zomaar eindigen in heftige regen). Een goed geregeld land. En fietsen overal! Lund is waarschijnlijk een van de weinige steden in Zweden waar fietsen gebruikt worden, met het resultaat dat alle fietsenwinkels van het land in één plaats te vinden zijn (volgens mij heeft Lund er minstens 15). De infrastructuur is aangepast aan fietsen, maar wel ietsje anders dan in Nederland. Fietspaden hier kunnen nog wel eens plotseling verdwijnen of samenvoegen met voetpad. Dat kan leiden tot lastige maar grappige situaties.

Maar bovenal is Lund een hele mooie stad met veel geschiedenis. Het heeft veel middeleeuwse gebouwen en kerkjes en de faculteiten van de universiteit bevinden zich over de hele stad. Een van de mooiste en bekendste gebouwen is de universiteits bibliotheek. Die is helemaal volgroeid met klimop wat het bijna sprookjesachtig maakt!

Zweden is een heel vriendelijk land, maar tegelijkertijd ook best streng en geordend. Ze hebben hun regels en mensen houden zich er ook aan. Tijdens een van mijn eerste dagen in Lund, kregen alle internationale studenten een presentatie van de politie en brandweer om ervoor te zorgen dat we precies wisten wat wel en niet mocht (ze legden zelfs de betekenis van het STOP bord nog maar even uit). Tijdens mijn treinreis van Denemarken naar Zweden kwam de politie ook binnen met drugshonden om er zeker van te zijn dat al die nieuwe studenten niks illegaals mee smokkelden. Maar het leven in een stad met zoveel studenten heeft ook zijn voordelen. Blijkbaar is Lund de enige plaats in Zweden waar het legaal is om alcohol te drinken in het openbaar (of in ieder geval de politie ziet het door de vingers).