Studentenleven

Lund is een stad waar de helft van de inwoners uit studenten bestaat. En dat zie je terug in veel dingen. Er is heel veel aandacht voor het studentenleven en de internationale studenten worden zeker niet vergeten! Al vanaf dag één waren er miljoenen activiteiten om aan mee te doen. Er werd veel moeite gestoken in het verwelkomen van alle internationale studenten (1.800 kwamen er alleen al op ‘arrival day’ aan in Lund). Dit was heel fijn, omdat je op deze manier totaal geen tijd had om je te vervelen! Maar soms was het ook best ingewikkeld, vooral op dagen dat je op drie verschillende plaatsen op dezelfde tijd werd verwacht..

Nations

Een groot gedeelte van het studentenleven in Lund bestaat uit de ‘nations’. Je kunt ze een beetje vergelijken met de studentenverenigingen in Nederland, maar dan meer vrijblijvend. Een nation is eigenlijk gewoon een plaats waar je vrienden ontmoet, redelijk goedkoop naar brunches, lunches en diners kan gaan, in sportteams mee kunt doen en naar kroeg en feest avonden kunt gaan. Lund heeft veel verschillende nations en je kunt er eentje kiezen om lid van te worden. Maar dat heeft verder niet zoveel betekenis, want als lid van een bepaalde nation kun je ook nog gewoon naar alle andere gaan. Naast sociale activiteiten kun je ook werken voor een nation. Je kunt bijvoorbeeld helpen in de keuken tijdens diners of achter de bar tijdens feesten. De nations zijn vernoemd naar de Zweedse provincies. Ik ben lid geworden van Hallands nation.

Guilds

Buiten de nations, ben ik ook lid van een heel actieve en leuke faculteit. Omdat ik Biotechnologie studeer ben ik deel van de faculteit van Engineering van de universiteit. Deze faculteit blijkt heel fanatiek te zijn in het verwelkomen van nieuwe studenten en biedt ze een introductie van 5 weken aan! Deze introductie heet ‘Nollning’ (nolla= nul). Oorspronkelijk was deze introductie alleen maar voor de nieuwe Zweedse studenten, maar sinds twee jaar heeft ieder studieprogramma ook een internationale groep toegelaten om mee te doen. Alle verschillende studies binnen de faculteit van engineering moeten tijdens deze weken gekleed in een verschillende kleur en worden ‘guilds’ genoemd. Ik zit bij de K-guild (K-sektionen). Dat staat voor Kemi (Scheikunde) en bestaat uit de studies: biotechnologie, levensmiddelentechnologie en chemical engineering. Onze kleur is geel en die laten we dan ook graag zien met onze mooie gele overals! Met je guild strijd je tegen de andere guilds van de faculteit in veel verschillende activiteiten en spellen. Zo heb ik bijvoorbeeld al een boot gemaakt met een klein groepje studenten van mijn guild om daarna een boot race te houden in het meertje bij de faculteit. Daarna doken we met zijn allen in het meertje en gingen we naar de sauna in een van de universiteitsgebouwen (?!). Voor iedere activiteit of feestje waar je naar toe gaat kun je een ‘batch’ kopen om op je overal the naaien. Op deze manier kun je aan iedereen laten zien wat je allemaal gedaan hebt tijdens je studententijd. Naast de batches is het ook een soort traditie dat je allemaal stukjes stof probeert te verzamelen van de overals van andere guilds. En ze daarna aan elkaar naait aan je eigen overal. Vooral in de eerste weken in Lund, waren er heel veel activiteiten, feestjes en diners georganiseerd met de internationale groep in mijn guild. Het is een hele unieke, intensieve en totaal gestoorde manier om een introductie te geven, maar het is zeker een van de dingen die Lund en zijn studentenleven nog geweldiger maken!

Pre-pre-party

In Nederland kennen we het idee van ‘pre-party’ wel, maar in Zweden is dit echt nog veel extremer. Ze houden er hier van om het feesten al vroeg te beginnen en hebben zelfs ‘pre-pre-parties’ voor hun ‘pre-parties’ (ingewikkeld he?). Daarna is er vaak een ‘sittning’ (sjiek diner met veel liedjes en drank), dan ga je naar een ‘in-between-party’ en dan is het tijd om naar een club te gaan voor een feestje. Natuurlijk is het dan nog geen tijd om naar bed te gaan en sluiten we af met een ‘after-party’. Ik ben zelf nog niet zover gekomen dat ik ze allemaal heb meegemaakt in één avond/nacht, maar wie weet is dat nog iets voor de toekomst!