Vertrek uit Lund

Helaas komt er een einde aan elke wonderbaarlijke reis, en dus ook aan mijn avonturen in Lund. Terwijl de laatste examens dichter en dichterbij kwamen, verlieten steeds meer van mijn internationale vrienden Zweden en werden er steeds meer afscheidsdiners en feestjes georganiseerd.

Vooral de laatste dagen was een goede planning nodig voorbereid te zijn voor het examen en ondertussen ook nog voldoende tijd over te houden voor een afscheid van mijn vrienden. Terwijl de meeste van hen Lund al hadden verlaten, bleef ik nog enkele dagen daar omdat drie Nederlandse vrienden mij daar kwamen opzoeken. Ik liet hen Lund zien. Zij vonden vooral de “fikas” fantastisch. We hadden een super gezellige tijd samen en hun timing was perfect! Ik had namelijk nog heel veel sinterklaas snoepgoed over van mensen die het mij toegestuurd hadden; zij vonden het zielig dat ik sinterklaas in Nederland dit jaar moest missen. Dankzij al die lieve mensen was mijn kast volgepropt met pepernoten, chocolade pepernoten, taaitaai mannetjes, chocolade letters, een banketstaaf en dropjes. Die zou ik nooit alleen op hebben gekregen en mijn vrienden vonden het niet erg me daarmee te helpen!

 De eerste avond van hun bezoek, kookte ik een traditionele Zweedse maaltijd voor hen: Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree en “lingonsylt” (een soort cranberry jam). We hebben dat weekend zoveel gegeten, dat het laatste diner in Lund alleen nog maar uit groenten bestond.

Na het vertrek uit Lund gingen we voor één overnachting naar Kopenhagen. Hoewel Kopenhagen vrij  dicht bij Lund ligt, had ik nog helemaal geen tijd gehad om die stad te bezoeken tijdens mijn verblijf in Zweden. We waren vooral heel blij met de twee fietsen die het meisje van het appartement, waar we die nacht sliepen, had achtergelaten voor ons. We mochten die vrij gebruiken en dat deden we dan ook. Racend door de stad, stopten we bij iedere plaats die ons leuk leek. En natuurlijk hielden we ook enkele “fikas” daar.

Na een paar geweldige dagen, namen we het vliegtuig terug naar Nederland. Ik keek er echt naar uit om iedereen daar weer terug te zien en om kerstmis en nieuwjaar met mijn vrienden en familie te vieren, maar tegelijkertijd was ik ook verdrietig omdat het hoofdstuk Zweden afgelopen was.
Ik heb een geweldig tijd in Lund gehad, heb heel veel nieuwe vrienden ontmoet en ben er zelf wijzer van geworden. Ook heeft het mij gemotiveerd en nieuwsgierig gemaakt om meer van de wereld te zien met zijn unieke inwoners. Ik ben me er nu des te meer van bewust dat ik nog maar een heel klein deel van de wereld heb gezien.

Dus, wie weet, horen jullie meer van mijn belevenissen als Wurldexplorer tijdens mijn masterstudie..