Master track Nutrition and Dietetics

Heb je interesse om academisch diëtist te worden, waarbij je praktijk en wetenschap samenbrengt? Er bestaat in Nederland geen master Voeding en Diëtetiek maar wellicht is de master track Nutrition and Dietetics de juiste stap naar jouw toekomstige carrière.

Deze track binnen de biomedische master Nutrition and Health (specialisatie Nutritional Physiology and Health Status) beoogt om de expertise van diëtisten op een academisch niveau te vergroten. Het biedt diepgaande kennis over energie- en nutriëntenmetabolisme, voeding en ziekte gedurende de levensloop en over diëtetiek- en voedingsonderzoek. Het behandelt de rol van voedingsstatus, dieet en leefstijl bij de preventie en behandeling van zowel veelvoorkomende als complexe ziektebeelden die dieetinterventies vereisen.

Je ontwikkelt op een hoog niveau onderzoeksvaardigheden om zowel evidence-based als practice-based diëtetiek- en voedingsonderzoek te ontwerpen, uit te voeren, te interpreteren en vervolgens te implementeren. Diëtistische vaardigheden, zoals klinisch redeneren en evidence-based diëtetiek, worden op gevorderd niveau aangeleerd en vaardigheden op het gebied van Nutritional Assessment en klinimetrie worden verder geoptimaliseerd. Deze master track biedt een unieke mix van academische diëtetiek, en kennis die je op doet in andere vakken binnen deze specialisatie waaronder humane fysiologie en interventie-onderzoek en leidt je op om diëtetiek en wetenschap te combineren in je toekomstige carrière.

Master Nutrition and Health

Waarom deze track?

Verdiep je kennis in voeding en ziekte, optimaliseer je diëtistische en onderzoeksvaardigheden en verbreed je carrièreperspectief.

    • Mogelijkheid om je kennis en diëtetistische vaardigheden naar een master-niveau te brengen.
    • Mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden op een hoog niveau te ontwikkelen om patiëntresultaten te verbeteren en te streven naar een optimaal evidence-based diëtetiek binnen je carrière in de klinische praktijk, het onderwijs, de industrie of de overheid.
    • Deze master track opent de deur naar carrières als academisch diëtist.

Studie programma

Deze track is een tweejarig voltijds programma ontwikkeld voor diëtisten wereldwijd. 

In het eerste jaar bouw je aan een sterke theoretische fundering voor je expertise in de academische diëtetiek. Het programma bestaat uit cursussen gericht op het verbreden of verdiepen van je kennis en vaardigheden. Ter voorbereiding op je beroepsstage en toekomstige carrière kun je kiezen tussen de Academic Consultancy Training of de Bio-Tech-Med-Nutr Interdisciplinary Team Training waar je samen met masterstudenten uit andere disciplines werkt aan ziekte gerelateerde uitdagingen. Zie onderstaande figuur voor een overzicht van de master track.  

2 opties om deze master track in te delen

Voor uitgebreide informatie over de vakken verwijzen we naar de nieuwste studiegids die vanaf eind april beschikbaar is. Een studieadviseur zal je begeleiden in het vormgeven van jouw persoonlijke leerplan, waarin het ook mogelijk is om andere verdiepende of verbredende vakken uit de master toe te voegen. 

Het tweede jaar van het programma omvat een scriptie (6 maanden) en een stage (4 maanden). Tijdens de afstudeerperiode werk je aan een onderzoeksvraag uit de praktijk van de diëtetiek. Je laat zien dat je op academisch niveau opereert, gericht op het ontwerpen, uitvoeren en interpreteren van onderzoek. Tijdens de stage van 4 maanden pas je je onderzoeksvaardigheden en kennis toe in bijvoorbeeld een gezondheidszorgomgeving (ziekenhuis, instelling of eerste lijn), de industrie of op beleidsniveau. 

Toelating en inschrijving

Vereiste voorkennis: BSc Nutrition and Dietetics met cijfergemiddelde ≥7.0. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

Research in dietetics can no longer be ignored. This track educates you to combine practice and evidence in your future career.
Prof. Marian de van der Schueren

Na je studie

Door binnen de master Nutrition and Health de master track Nutrition and Dietetics te voltooien, ontwikkel je geavanceerde diëtetische en onderzoeksvaardigheden en word je een expert in evidence-based diëtetiek en voedingsfysiologie en -metabolisme. 

Toekomstige carrière in de sector: Universiteit, Overheid (bijv. RIVM, Nivel), Onderzoeksinstituut, NGO (bijv. FAO, WHO), Hogeschool (BSc Voeding en Diëtetiek) of Academisch Ziekenhuis. 

Functie: Academisch Diëtist, Promovendus, Docent, (junior) Onderzoeker, Onderzoeksassistent.