Specialisaties Plant Biotechnology

Voor alle specialisaties geldt dezelfde studieopzet. Bij bijna alle specialisaties zijn er meerdere afstudeermogelijkheden waarmee je je eigen accenten legt en invulling geeft aan die specialisaties. Soms is de keuze voor een specialisatie helder, terwijl een andere keer het afstudeeronderwerp helder is maar het nog niet duidelijk is welke specialisatie je dan wilt doen. Beide situaties kunnen zich voordoen, waarbij de studieadviseurs je kunnen helpen bij het maken van keuzes.

De masteropleiding Plant Biotechnology kent drie specialisaties.

Functional Plant Genomics

Het nieuwe vakgebied genomics (de combinatie van genetica en moleculaire biologie) zorgt voor een ware revolutie in de plantenwetenschappen. Kennis van het genoom van modelplanten als rijst en Arabidopsis heeft geleid tot nieuwe inzichten in de plantengenetica. In deze specialisatie bestudeer je met behulp van onder meer array technologie genexpressie in de plant, je verwerft kennis over de complexe werking van het transcriptoom van planten en de interactie tussen genen en genproducten. Bio-informatica is hierbij onmisbaar.

Plants for Human and Animal Health

In toenemende mate worden planten gebruikt als alternatief voor de productie van waardevolle eiwitten en metabolieten voor gebruik in voedingssupplementen en farmaceutische producten. In de specialisatie Plants for Human and Animal Health leer je hoe planten kunnen worden gebruikt om niet-planteigen eiwitten en metabolieten te produceren. Tevens komen biomedische aspecten zoals immunologie en voedselallergie aan bod. Evenals nutritional genomics en plant metabolomics.

Molecular Plant Breeding and Pathology

Moleculaire technieken voor de analyse en verandering van kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen in gewassen zijn bijzonder effectief voor de verbetering van de opbrengst en kwaliteit van voedsel en plantaardige grondstoffen, ziekteresistentie en tolerantie tegen abiotische stress. Moleculaire plantenveredeling is gericht op de toepassing van moleculaire markers en genomics om natuurlijke variatie te achterhalen en de ontwikkeling van transgenen om genetische variatie te vergroten. Moleculaire fytopathologie richt zich op het begrijpen van plant-insect, plant-pathogeen en gewas-onkruid interacties en de ontwikkeling van nieuwe technologie├źn voor ge├»ntegreerd management van plantgezondheid. Voorbeelden hiervan zijn moleculaire detectie van pathogenen en de ontwikkeling van moleculaire merkers om gewassen met nieuwe resistentiegenen te selecteren.