Lapland

21 november om 5 uur 's ochtends ging het eindelijk van start, het avontuur waar ik eigenlijk al een beetje naar toe had geleefd sinds ik in Zweden was. Het avontuur Lapland!
Omdat we vrijdag al zo vroeg aankwamen in Helsinki hadden we nog een hele dag om de stad te verkennen. Toen ons vliegtuig landde begonnen de sneeuw vlokken naar beneden te dwarrelen. De eerste witte vlokken van het jaar brengen natuurlijk altijd een hoop kinderlijkheid en sneeuwbal gevechten met zich naar boven. Omdat we niet extreem lang de tijd hadden in Helsinki besloten we om langs de hotspots in het centrum te lopen en te genieten van menig sneeuwbal in onze nek.

Om 22.00 vertrok onze bus dan eindelijk aan de 1000 kilometer durende tour van Helsinki naar Saariselka helemaal in het noorden van Finland. Onderweg naar Saariselka stopte de bus nog bij de Ranua dierentuin en Santa Claus village. In de dierentuin waren onder andere een moose en een ijsbeer te bewonderen!

Eenmaal aangekomen in Lapland kwamen we in onze mooie cottage in het idyllische besneeuwde landschap terecht. Alles was wit, het is niet te geloven maar zelfs de bomen waren grote witte plakkaten. Wel wat minder was dat de lucht ook de hele week wit (grijs) wilde blijven. Dag droom om de noorderlichten te zien. Het is heel moeilijk om Lapland te beschrijven op een vel papier, het is zoveel meer. Bekijk het als een totaal wit papier (sinds alles toch wit is) met een paar husky’s, slees,  rendieren en blije gezichten overal. En zelfs dan, kan je alleen het echte gevoel krijgen door er zelf heen te gaan!

Gelukkig is het noorderlicht niet het enige vette aan Lapland! De geweldige activiteiten die wij onder andere hebben ondernomen in Lapland zijn:

- Artic Ocean tour, wat betekend 's ochtends om half 7 in de bus stappen op weg naar een van de noordelijkste punten van Noorwegen het lieve dorpje Burgoynes. Onderweg reden we door het prachtige landschap van Noorwegen langs alle fjorden. Eenmaal aangekomen in Burgoynes namen we een frisse duik in de Artische oceaan, brrrr! Gelukkig was er een sauna om ons op te warmen.

- Een kijkje nemen in het leven van het Lapse Saami volk. Een volk met hun eigen taal die voornamelijk leven van rendieren. Hier hebben we ritje in de rendier slee kunnen uit proberen.

- Een sneeuwschoen wandeling. Waar ik eerst het idee had dat we de uit stripboek bekende tennis racket sneeuwschoenen zouden krijgen, kwam ik er toch achter dat zelfs sneeuwschoenen met de technologie mee zijn gegaan. Ze maken het in ieder geval een stuk makkelijker om een lang stuk door de diepe sneeuw te wandelen.

- Toch wel een van de hoogte punten voor mij was rijden met de husky slee! Wat een geweldig gevoel om een slee met allemaal husky’s te rijden in een betoverend landschap!

Al met al was het een van de beste weken van mijn leven, ik wil iedereen ook zeker aanraden om eens in je leven naar Lapland te gaan. Gelukkig heb ik Rudolf het rendier nog om me terug te laten denken aan de geweldige tijd!

Kiitos Lappi, nähdään pian!