Studeren in Lund

De belangrijkste reden waarom ik op uitwisseling ben gegaan is natuurlijk om te studeren, naast alle nieuwe vrienden en activiteiten. Dat is dan ook de reden dat ik jullie vandaag iets over studeren in Lund ga vertellen.

Ik vind het erg leuk om te studeren in Lund, de docenten staan dicht bij de studenten en de colleges zijn interactief. Misschien is dat dan ook wel de reden dat Lund de top 60 heeft bereikt in de laatste QS World University. Voor de criteria van academische reputatie en het percentage van internationale studenten zijn ze zelf eerste geworden!  Dit is natuurlijk leuk voor mij, het aantal van internationale studenten hier in Lund is onwijs hoog. Dit maakt het contact met andere internationalen heel gemakkelijk.

Het eerste vak wat ik volg ‘’Drug Formulatie’’ leert me alles over de processen rondom het maken van een bepaald medicijn. We behandelen bijvoorbeeld vraagstukken zoals: ‘wat is de beste manier om een drug te geven, oraal of als een injectie?’ en ‘welke andere substanties moeten er worden toegevoegd naaste de actieve stof?’. Dit vak bestaat uit veel colleges maar ook een paar case studies en 4 middagen in het laboratorium. Voor het werk in het lab moet je je eigen plan of productie master maken. Dit maakt het heel duidelijk wat je nu eigenlijk allemaal aan het doen bent bij het lab werk. Tijdens een laboratorium middag hebben we onze eigen aspirine tabletten gemaakt. Dit deden we met de hulp van een tableting machine die je in de foto kan zien. Na het maken van de tabletten hebben we verschillende eigenschappen vergeleken met al bestaande tabletten.

Het andere vak dat ik volg is ‘’Medicijn Chemie’’ dit vak bestaat voornamelijk uit college maar ook een paar middagen van opdrachten. Na het thuis maken van de opdrachten is er de mogelijkheid om je antwoorden met mensen uit je groep te vergelijken. Wanneer je zeker bent dat je een goed antwoord hebt, kan je dit aan de rest van de klas op het bord tonen. Dit vak is erg chemisch in de richting van organische chemie en er wordt verwacht dat je weet wat elke zij-keten of element voor invloed heeft op de molecuul structuur. Soms worden er ook wat leuke feiten verteld. Bijvoorbeeld over een aantal medicijnen die zijn ontdekt bij het ontwikkelen van medicijnen voor andere ziektes (zoals bijvoorbeeld de Viagra pil). Dit vak is iets moeilijker dan drug formulatie maar daardoor zeker niet minder interessant.

Tot nog toe denk ik dat het studie systeem hier in Lund erg goed ver ontwikkeld is. Het cijfer systeem is hier wel verschillend met ons 1-10 systeem. Hier krijg je een cijfer tussen de 1 en 5, waar je een 3 nodig hebt om het vak te halen. Nu hopen dat ik de tentamens over drie weken ga halen!

Hej då!