Aankomst

Ik ben nu inmiddels al anderhalve week geleden gearriveerd met het vliegtuig in Tromsø. Jonathan Filius heeft al twee jaar in Noorwegen gestudeerd, dus die kent al wat mensen hier dus we werden gelukkig van het vliegveld opgepikt met de auto. Nadat we weer helemaal waren bijgekomen van onze vlucht, gingen we naar Ørndalen toe, wat het gebied is met de studentenhuizen waarin wij (ik en Tim Lardinois) zitten. Ik zit in een erg gezellig huis maar Tim helaas niet, dus dat is mijn huisparasiet geworden.

De dagen daarna hebben we ons een beetje georiënteerd op de winkels en andere handige plekken. Halverwege de week begonnen de introductiedagen, die vooral bestonden uit handige tips voor bustickets, waar de collegezalen zijn en waar je moet zijn als je ergens problemen mee hebt. Tijdens wat activiteiten en de lunch leerden we andere internationale studenten kennen, waaronder vooral veel Russen en Duitsers. Ik heb nu een gezellig groepje met drie studenten uit Tsjechië, doordat mijn huisgenoot uit Tsjechië komt. Met hun ben ik ook op jacht gegaan naar een goede plek om het noorderlicht te zien want mijn huisgenoot heeft een auto, waardoor je ver van de stad af kan rijden waar geen stadslicht meer is. Zonder stadslicht kan je het noorderlicht veel beter zien. De eerste keer was het meteen raak (zie foto, van Marek Soltys). Maar het is erg moeilijk in te schatten wanneer het noorderlicht goed zichtbaar is, soms geeft mijn app een 3 aan (op een schaal van 1 tot 7) en dan kan je het gewoon al super goed zien! Terwijl er laatst een 5 was en toen zagen we niks doordat er veel wolken waren...

Ondertussen zijn mijn colleges begonnen. Ik merk wel dat de colleges hier heel anders zijn, want de docenten stellen zich erg persoonlijk voor met een PowerPoint waarin ze vertellen waar ze allemaal geweest zijn en wat ze gedaan hebben. Ook houden ze de colleges erg interactief, zoals dat we in het eerste college in een rij moesten staan op orde van hoe ver je van de zee af woont. Veel internationale studenten volgen mijn vakken, van Spanje tot Amerika. De klassen zijn ook erg klein, ongeveer 17 studenten. Er worden ons nu eerst veel algemene feiten aangeleerd over de oceaan en het arctische gebied, maar daar zal binnenkort wel meer diepgang in komen.

Afgelopen vrijdag heb ik mijn eerste feestje meegemaakt. Dat was gewoon in het huis waarin de wasmachines staan, iemand hangt wat lampjes op en steekt zijn iPod in de muziekinstallatie en het feestje is af. Het rare vind ik wel dat iedereen zijn eigen drank mee moet nemen. Ik vind dat erg ongezellig staan, want drinken dat doe je toch samen en deel je met elkaar?

Overzicht van het eiland

Ondertussen heb ik al veel van Tromsø gezien, onder andere doordat mijn Tsjechische huisgenoot een auto heeft. Ik ben al in het polar museum geweest en bovenop de berg tegenover Tromsø met een skilift om een mooi uitzicht over het eiland te hebben (zie tweede foto). Ook ben ik al in de sauna geweest, hoewel dat niet zo geweldig was als ik dacht doordat de sneeuw zó koud is dat het eigenlijk ijs is en dat is niet zo comfortabel om op te liggen. Misschien dat ik van tevoren eerst maar even een zachte berg sneeuw voor mezelf moet creëren om in te springen na de sauna. Of ik ga naar een plek waar ik van gehoord heb dat je na de sauna de zee in kan duiken!

Morgen krijgen we hier als het goed is de eerste zonnestralen te zien, daar kijk ik wel erg naar uit! Ze vieren dat hier met warme drankjes bij een kampvuur morgenmiddag.

Kortom ik heb mijn draai hier al helemaal gevonden! Als jullie mij willen volgen kan dat ook via mijn Facebook of instagram.

Groetjes vanuit Tromsø!!