Cruise Lofoten

Eind maart ben ik met twee huisgenoten en nog drie andere vrienden in een tentje wezen overnachten op Kvaløya. Hiervoor moesten we twee uur door de dikke sneeuw lopen, wat mijn nog wel een beetje tegen viel.
Maar toen we daar eenmaal waren en wat hout gesprokkeld hadden voor het kampvuur, was er al snel gezelligheid en vergat je de barre tocht alweer. Na een koude nacht (ongeveer -4 graden) gingen we de volgende dag weer terug naar huis, waarbij we helaas weer een hoge berg over moesten lopen. Maar dit was het allemaal waard, want het was een mooie ervaring om zo in de stille ongerepte natuur te overnachten!

Van 13 april tot 19 april ben ik voor mijn vakken Marine Ecology en Ocean Climate een week naar de Lofoten geweest. De Lofoten is een eilandengroep iets zuidelijker van Tromsø. Op deze boot hebben wij een transect uitgezet waarbij we meerdere metingen hebben gedaan (chlorofyl, dichtheid, saliniteit, doorlaatbaarheid van het licht, temperatuur etc.) maar we hebben ook wat bodemsamples en vissamples genomen door met een net door het water te gaan. Hierdoor hebben we wat interessante diersoorten gevonden. Tijdens de cruise werd er gewerkt in shifts van 6 uur. Er waren twee groepen: De eerste groep werkte van 8 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags en van 8 uur 's avonds tot 2 uur in de nacht en de tweede groep werkte de overige uren, dus van 2 uur 's middags tot 8 uur 's avonds en van 2 uur in de nacht tot 8 uur 's ochtends. Gelukkig zat ik in de eerste groep, want die komt nog het meest overeen met je normale ritme. In je vrije uurtjes moest je eten, slapen en aan het verslag schrijven wat na de cruise ingeleverd moest worden. Ondanks de weinige slaap en het harde werken, was dit wel weer een hele mooie ervaring. De Lofoten zijn echt heel erg mooi met die steile bergen die zo uit het water steken. Zeker op een zonnige dag besteedde ik mijn vrije uurtjes het liefst op het dek om naar de omgeving te kijken (zie foto). Ook met de andere studenten die mee waren op deze excursie kon ik goed opschieten, kortom: Ik heb erg genoten tijdens deze excursie!

Ondertussen begint de sneeuw hier al erg hard te smelten, en hoewel het nog af en toe ineens hard sneeuwt, merk ik eindelijk dat de zomer er wel aan zit te komen. Nog twee maandjes en dan moet ik alweer op huis aan om mijn bachelor af te ronden. Maar daarvoor ga ik nog een weekendje naar de Noordkaap, naar Oslo tijdens de nationale feestdag 17 mei en komen mijn ouders nog op bezoek. Dus er staat nog genoeg in de planning!