Tentamens

Dit is misschien niet de meest geweldige titel of foto, maar het is leuker dan je denkt. Tot nu toe heb ik het nog weinig gehad over mijn studie hier, maar natuurlijk studeer ik. Sterker nog ik heb al drie tentamens erop zitten. Voor het eerste examen kregen we dit papier met regels, zoals je kan zien op de foto. Nu moet je begrijpen dat er wat verschillen zijn tussen Nederlandse en Noorse tentamens.

De tentamens vinden plaats in een klaslokaal, met keurige rijen tafels, en spieken is streng verboden. So far so good. Maar het toezicht wordt niet gehouden door docenten, die komen alleen maar één of twee keer langs om vragen te beantworden. In plaats daarvan zijn er gepensioneerden die je nog nooit gezien hebt. Als je binnenkomt krijg je van hen een nummer. Dt is niet je studenten nummer maar een ander nummer, dat per tentamen varieert. Je moet ook een aanwezigheidslijst tekenen. Dan krijg je van hen een dubbel papier waarop je dat nummer en de vakcode en nog wat dingen moet invullen. Na afloop kan je je antwoorden hierin schuiven. Je krijgt dit papier twee keer. Want nu komt het leuke deel: om in Noorwegen een geldig cijfer te krijsen moet je examen twee keer nagekeken worden door twee verschillende docenten. Dus je moet al je antwoorden twee keer hebben. In plaats van de antwoorden gewoon te kopiëren krijg je speciaal papier om op te schrijven. Elk vel heeft 2 vellen erachter, en als je erop schrijft, dan drukt je schrift door op de papieren erachter. Als je de papieren van elkaar haalt heb je 1 papier voor de eerste docent, een voor de tweede en een voor jezelf. Je moet trouwens overal je nummer en vakcode ed opzetten. Aangezien ik 12 vellen had gebruikt (tentamens hier zijn lang, ik heb 4 uur gehad, maar 5 en 6 komt ook voor) was ik ongeveer een half uur bezig met alles invullen en sorteren.

Oke dus dat is wat er gebeurd voor en na het tentamen. Maar tijdens het tentamen is het ook interessant. Je mag niet lopen: dus als je iets wil, bijvoorbeeld extra papier, moet je je hand opsteken en wachten op de oude mensen om naar je toe te komen. Als je naar de wc wil moet een van hen met je mee en buiten op je wachten, om zeker te weten dat je geen “improper assistance” (spieken dus, regel 17) krijgt. Ik moest één keer naar de wc, en het was eigenlijk best leuk om met die vrouw te praten. Je mag ook een pauze nemen, bijvoorbeeld om te roken, maar dan dus ook met begeleider.

Na één examen was ik overall wel aan gewend, tenminste dat dacht ik. Totdat de vrouw die toezicht hield ons na afloop een regflecterende armband gaf. Ik weet niet of ze dit zelf had bedacht of dat het van de universiteit was, omdat wij internationalen niet aan vroeg donker gewend zijn (nu 16.00 uur), maar het was zeker een verrassing. Kortom het maakt niet uit hoe slecht je tentamen ging, je hebt in ieder geval genoeg lol ;).