Compost

Zoals je in mijn eerste introductieverhaal kunt lezen heeft mijn stage alles te maken met compost, het groeien van medicinale planten en dat alles in het onderzoeksinstituut Ecosur en in een paar scholen in Campeche. Nu is het donderdag, wat betekent dat ik al bijna twee weken bij Ecosur ben. Ik kan je dus nu ook al wat meer over het project vertellen. Mijn project zal grofweg de eerste twee maanden het produceren van compost zijn en de volgende twee maanden het groeien van planten. Hopelijk is er dan aan het einde nog twee weken over voor andere dingen. Echter, de laatste twee activiteiten zijn pas ver weg, dus ik ga nu eerst wat over mijn compost vertellen

Composteren kan lang duren (hier minimaal één maand). Het was dus noodzakelijk om snel van start te gaan en dat deed ik dan ook. Mijn eerste dag was een relaxte introductiedag, maar op dinsdag en woensdag moest ik beginnen met lezen over compost, opdat ik donderdag zou kunnen starten met de compost. En inderdaad, op donderdag had ik genoeg gelezen om materialen voor de compost te verzamelen. De ‘ingrediënten’ van compost zijn heel belangrijk, dus ik moest ze nauwkeurig selecteren. ’s Morgens verzamelde ik het onkruid uit de tuin met een machete, tijdens de lunch ging ik naar een paardenstal om mest te halen en ’s middags had ik alles gewogen voor de berekeningen die later zullen volgen. Het was intens om een hele dag in de volle zon te werken (ik had 5 liter water gedronken die dag), maar nu hoefden de ingrediënten op vrijdag alleen in hopen gedaan te worden. Dat was tenminste het plan, maar het ging anders (natuurlijk). Toch was ik op vrijdagmiddag een gelukkig persoon, die vier verschillende compost hopen gemaakt had (met hulp van anderen).

Toen ik terugkwam op maandag was ik echter wel een beetje teleurgesteld toen ik de temperatuur voor de eerste keer gemeten had. Het gemiddelde van de vier hopen was 28 oC, terwijl het ongeveer rond de 40oC zou moeten zijn. Het composteringsproces was nog niet echt goed van start gegaan toen. Gelukkig begon gisteren de temperatuur te stijgen, maar daalde het vandaag ook weer omdat gisteren de hopen gedraaid waren. Ik blijf echter hoop houden dat de temperatuur in de hoop een hoop gaat stijgen en ik hoop je dan ook de volgende keer te kunnen zeggen dat de temperatuur rond de 60oC is.