Flexibel zijn

Tijdens mijn studie internationaal land en waterbeheer vertellen docenten ons vaak dat we ons in andere, met name tropische, landen flexibel op moeten stellen zodat het makkelijk is om met onverwachte situaties om te gaan. Ze zeggen vaak dingen als: verwacht altijd dingen die je niet verwacht. En inderdaad, het is precies zo. Ik was nog geen uur in San fransisco de Campeche en twee dingen waren al anders dan ik van tevoren in Nederland gedacht had.

Toen ik nog in Nederland was had Jari, een student van ecosur, een appartement voor mij geregeld. Ik moest alleen nog het contract tekenen wat ik een dag later kon doen en dus had Jari mij ook nog een slaapplaats voor de eerste nacht aangeboden, wat natuurlijk erg aardig is van haar. Ze zei dat ze me op zou halen op het vliegveld en dat we daarna naar haar huis zouden gaan. En inderdaad, toen ik op het vliegveld aankwam was zij daar ook. Ze was samen met haar vriendje en een andere vriend, die een auto heeft, opdat hij ons naar haar huis kon brengen. Maar toen zei Jari in de auto dat het appartement nog niet helemaal klaar was, dus we moesten in het weekend een andere zoeken. Natuurlijk vond ik het jammer, omdat de plek die ze gevonden had heel mooi was en nu had ik geen plek meer. Maar goed, ik moest flexibel zijn en mij richten op het vinden van een ander appartement. Echter, zoals dingen vaak hier gaan, bleek het de volgende dag toch wel mogelijk om het appartement ineens snel in gereedheid te brengen. Ik moest nog een dag langer wachten, maar ik woon nu wel in het ene mooi appartement.

Het tweede voorval wat ik niet verwacht had is dat de slaapplek die Jari mij geboden had niet een bed, maar de vloer of een hangmat (foto) was. Opnieuw moest ik mij flexibel opstellen en voor een optie kiezen die ik normaal niet zou nemen. Ik koos voor de hangmat want die leek mij het meest comfortabel en inderdaad het was comfortablel. Zelfs zo comfortabel dat ik in mijn appartement met bed ook een gedeelte van de nacht in een hangmat slaap, omdat dat de enige manier is waarop je niet veel zweet tijdens het slapen.