Studentenverhaal

Na mijn HBO-studie Facility Management was ik nog niet uitgeleerd

Student Management, Economics and Consumer Studies (specialisatie Facility Management)
Vooropleiding: Facility Management, Hanzehogeschool

Zonder twijfel zou ik de keuze om deze master te volgen weer maken
Anneke, student Management, Economics and Consumer Studies (spec Facility Management)

De keuze voor een master

Na mijn HBO-studie Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen was ik nog niet uitgeleerd en wilde graag een master doen, wat voor mij tegelijkertijd ook een uitdaging was.  Ik besloot om een master Facility Management te doen. Dit kon in Deventer bij Saxion Hogeschool of bij Wageningen Universiteit, maar mij sprak een universitaire master meer aan. In Wageningen is Facility Management een specialisatie van de master Management, Economics and Consumer Studies. De master Facility Management aan Wageningen University is nog een vrij nieuwe studie, door de nog kleine aantallen studenten hoop ik me te kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt en in het vakgebied.

Ervaring

Naast dat je meer leert over onderzoek en een goede voorbereiding krijgt voor je thesis, ga je ook dieper in op het vakgebied. Je kijkt meer naar de achterliggende gedachte van Facility Management, wat niet te vergelijken is met het HBO. Een voorbeeld is het effect van bepaalde kleuren en natuurlijke afbeeldingen in ziekenhuizen op patiƫnten. Onbewust zijn patiƫnten dan meer op hun gemak. Of hoe je een wachtkamer zo kan aankleden dat mensen het wachten korter ervaren. Dit soort dingen vind ik interessant. Verder heb ik ook vakken gehad zoals wiskunde, statistiek, management en marketing, financieel en business management, en innovatie. Voor mij is het jaar voorbij gevlogen en waren alle vakken goed te doen. Ondanks dat heb ik er wel harder voor moeten werken dan op het HBO. Je hebt meer stof, het tempo ligt hoger en doordat de meeste vakken in het Engels zijn kostte het mij meer tijd om de stof goed te begrijpen. Ik hoor vaker van anderen dat ze geen master doen vanwege het Engels, mijn ervaring is dat je dit snel leert. Bovendien biedt de universiteit ook allerlei mogelijkheden aan voor cursussen, om je Engels bij te spijkeren.

Thesis

In september begin ik aan mijn tweede jaar en ga ik in januari beginnen met mijn thesis. Wat ik precies ga onderzoeken is nog niet duidelijk, maar in een ziekenhuis, bij TNO of Sodexo lijken mij interessante organisaties. Mijn interesse ligt vooral in de beleving van mensen in omgevingen en het effect van een omgeving op de mens, maar ook het aanbieden van een goede dienstverlening. Wat voor werk ik precies wil doen na mijn studie weet ik nog niet, aangezien Facility Management zo breed is, maar daar kom ik vanzelf achter. Een ding weet ik zeker, zonder twijfel zou ik de keuze om deze master te volgen weer maken.   

Meer over Management, Economics and Consumer Studies

Meer over de specialisatie Facility Management