Studentenverhaal

"Het grote voordeel van de master op de WUR vind ik dat je zelf je programma kan samenstellen."

Na de havo wilde ik graag iets met scheikunde en biologie doen, daardoor kwam ik uit bij de opleiding Life Sciences van Inholland. Deze opleiding begint met een algemeen jaar waarin je kennis maakt met alle richtingen en hierna heb ik gekozen om mij verder te verdiepen in de groene biotechnologie. Bij deze richting leer je de laboratoriumtechnieken die worden gebruikt om plantveredeling te ondersteunen. Tijdens mijn HBO-studie heb ik stage gelopen bij Bejo Zaden en Royal Van Zanten, bij beide stages heb ik een zelfstandig onderzoeksproject uitgevoerd gericht op fytopathologie.

In het eerste jaar van de master volg je vakken, dit vond ik persoonlijk toch best een uitdaging omdat ik het een omschakeling vond van het praktische HBO naar het pittigere niveau van de universiteit.

Keuze voor de master Bioinformatics

Tijdens mijn stages had ik best grote projecten, hierdoor kreeg ik onwijs veel data uit mijn proeven. Het verwerken van deze data nam soms onwijs veel tijd in beslag. Terwijl ik eigenlijk wel wist dat er meer effici├źnte manieren waren om het te verwerken, wist ik alleen niet hoe. Dit heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik interesse kreeg in de master Bioinformatics. Ik heb ook gekeken voor dezelfde master bij andere Nederlandse universiteiten maar het grote voordeel van de master op de WUR vind ik dat je zelf je programma kan samenstellen. Je kan dus keuzes maken als je bijvoorbeeld meer ge├»nteresseerd bent in data analyse of programmeren.

Ervaring met de master Bioinformatics

Het is afhankelijk van de HBO studie die je volgt of je een schakelprogramma moet volgen, in mijn geval werd ik direct aangenomen voor de master. In het eerste jaar van de master volg je vakken, dit vond ik persoonlijk toch best een uitdaging omdat ik het een omschakeling vond van het praktische HBO naar het pittigere niveau van de universiteit. De eerste periodes moest ik echt tijdens de avonden en eventueel in het weekend lesstof maken voor mijn vakken. Maar met een goede inzet vertaalt zich dit ook in nette cijfers.