Studentenverhaal

Achteraf gezien vraag ik me wel eens af waarom ik getwijfeld heb

Student Biotechnology
Vooropleiding: Chemische Technologie, Saxion

Tijdens de practica en projecten worden we vrij gelaten om onze eigen gang te gaan, daar leer je het meeste van
Alex, student Biotechnology

Doorstuderen
Ik ben Alex Hamhuis en volg de masteropleiding Biotechnologie  aan Wageningen University. Hiervoor heb ik Chemische Technologie (HBO) gevolgd op het Saxion in Enschede. Na mijn afstudeerstage twijfelde ik nog even of ik niet meteen wilde werken in plaats van doorstuderen. Maar aangezien ik toch nog meer wilde weten en ik aangespoord werd door mensen mijn omgeving heb ik toch besloten door te studeren.

Tijdens mijn HBO-opleiding heb ik een aantal biochemische opdrachten gehad. Een van deze opdrachten was bijvoorbeeld algen kweken op afvalwaterstromen. Hierdoor kreeg ik interesse in de werking van biologie in de chemische industrie. Een vriend van mij was al Biotechnology gaan studeren in Wageningen, dus vond ik het logisch om naar zijn ervaring te vragen en een paar dagen mee te lopen. Ik heb ook gekeken naar andere masteropleidingen, maar deze hadden verplichte pre-masterprogramma’s en niet de praktische aanpak die Biotechnology wel heeft. Veel vakken hebben namelijk projectopdrachten of practica. Een gesprek met mijn studieadviseur maakte duidelijk dat je veel vrijheid hebt in je vakkenkeuze, maar dat je advies kan krijgen waar je het wil.

Ervaringen
Toen ik eenmaal begonnen was met de opleiding twijfelde ik of ik het theoretisch niveau wel aankon. Het duurde even voordat ik mijn ritme gevonden had en weer echt begon te leren. In de colleges werden opdrachten samen behandeld, waardoor je toch ook inzichten van andere studenten krijgt die je zelf niet had. De eerste tentamens was ik dan ook niet heel zeker van mijn zaak. Maar ik kwam er goed doorheen en kon de eerste vakken met een goed cijfer afsluiten. Zoals ik al schreef is er een praktische aanpak bij Biotechnology. Tijdens de practica en projecten werden we dan ook vrij gelaten om onze eigen gang te gaan. Hier leer je volgens mij het meeste van aangezien je tegen echte problemen kan aanlopen. Ook werk je samen met mensen die een andere achtergrond, opleiding en/of specialisatie hebben. Hierdoor wordt je gewezen op andere mogelijkheden die bijvoorbeeld meer in de biologie liggen in plaats van in de techniek.

Toekomst
Vanaf september ga ik een thesis doen bij de Bioprocess Engineering groep. Hier ga ik een onderzoek doen naar het groeien van algen op schuimmiddelen. Dit onderzoek interesseert mij heel erg aangezien ik al wat ervaring heb met algen en dit onderzoek een stap kan zijn naar grotere toepassingen van algen in de industrie.

Achteraf gezien vraag ik me wel eens af waarom ik getwijfeld heb om toch te beginnen aan een vervolgstudie.

Meer over Biotechnology