Studentenverhaal

Persoonlijk contact voordat je een definitieve keuze maakt, is een aanrader

Student Climate Studies
Vooropleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie, Saxion

In mijn eigen bedrijf wil ik mijn twee passies samenbrengen: media en duurzaamheid
Bjorn Blokzijl, student Climate Studies

Vooropleiding en oriëntatie
Een aantal jaar geleden studeerde ik af op Saxion Hogescholen Ijsselland. Toentertijd lagen de banen nog voor het oprapen en kon ik dus snel als trainee beginnen bij Goudappel Coffeng. Helaas had de crisis ook voor dit bedrijf grote gevolgen en kon ik na een halfjaar weer op zoek naar een nieuwe baan. Na ruim een jaar solliciteren en het uitoefenen van tijdelijke baantjes, heb ik de knoop doorgehakt om een universitaire studie te gaan doen.

Bij het oriënteren op de brede markt van studies op Nederlandse universiteiten, had de Wageningen Universiteit mijn voorkeur. Enigszins bevooroordeeld door de indrukken die ik had opgedaan bij bezoeken aan vrienden die al hier studeerden, heb ik me vervolgens gericht op welke studies aansluiten aan zowel mijn interesses als mijn vooropleiding. Tijdens mijn afstudeeronderzoek op het HBO, werkte ik nauw samen met milieukundigen. Dit heeft mij doen besluiten niet een vervolgende studie zoals Landscape Architecture te kiezen, maar me enkel te richten op de milieukundige studies.

De volgende stap die ik genomen heb, is het maken van een afspraak met een studieadviseur. In het gesprek kwamen alle studies voorbij die iets te maken hebben met het milieu en het klimaat. Alle facetten van de studies werden uitgelicht en waar nodig toegelicht. Als ik enkel de website had gebruikt, dan was m’n keuze op een andere studie gevallen. Hieruit blijkt dat persoonlijk contact voordat je een definitieve keuze maakt een aanrader is. Na twee gesprekken heb ik de knoop doorgehakt en gekozen voor de Master Climate Studies.

Specialisatie en theses

In de studie heb ik voor de minst ‘technische’ richting gekozen, namelijk ‘policy’. Hoewel de studie nauwelijks direct aansluit op de HBO-studie, is de combinatie van beide heel interessant. Een goede ruimtelijke ordening is niet mogelijk met daarin rekening te houden met milieu. En aan de andere kant heeft klimaatverandering een groot effect op de ruimtelijke ordening. Ik heb gekozen voor het schrijven van twee theses. De eerst ging over de rol van huishoudens in voedselverspilling en op dit moment schrijf ik een thesis over elektrische mobiliteit.

Hoewel ik het zowel op Saxion als op de WUR naar mijn zin heb gehad, zijn er duidelijke verschillen merkbaar. Het grote verschil tussen beide onderwijsinstellingen is de meer persoonlijke benadering op de WUR. Dit bleek al bij het eerste gesprek met de studieadviseur. Ook het contact met professoren gaat op een meer gelijkwaardig niveau als op het HBO. Daarbij heb je – in goed overleg – behoorlijk de ruimte om de studie in te delen naar eigen inzicht en interesses.  Dit zorgt er voor dat je met nog meer plezier de vakken volgt en theses schrijft.

Eigen bedrijf

Ik verwacht rond de jaarwisseling klaar te zijn en als voorbereiding op wat ik na mijn Master wil doen, heb ik me onlangs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In mijn eigen bedrijf wil ik mijn twee passies samenbrengen: media en duurzaamheid. Graag zou ik als freelancer aan de slag gaan in verschillende functies, zowel op het gebied van autojournalistiek als ook klimaat/duurzaamheidbeleid.

Meer over Climate Studies