Studium Generale Certificaatprogramma

Wil je je breed ontwikkelen, heb je een grote interesse in de wereld om je heen, en wil je jezelf trainen in kritisch denken en reflecteren? Door deel te nemen aan het Certificaatprogramma kun je als WUR-student meer halen uit je bezoek aan activiteiten van Studium Generale (SG) en werken aan je academische vorming.

Ik heb een brede interesse die verder reikt dan mijn studie. Daarom ga ik graag naar de lezingen van Studium Generale. Ik denk na afloop van een lezing vaak nog na over de inhoud, en het schrijven van een verslag is een goede manier om de informatie te verwerken en hierop te reflecteren.

In dit traject oefen je academische reflectie door je begrip van jezelf, de wereld om je heen en het kennisdomein te verbreden en te verdiepen. Als certificaatstudent ontwikkel je je competenties op het gebied van luisteren, reflecteren, redeneren, samenvatten en schrijven.

Tijdens het traject bezoek je ongeveer 10 SG-activiteiten, en je reflecteert op elke activiteit door ofwel een reflectieverslag te schrijven (700-1000 woorden), ofwel deel te nemen aan een mondelinge reflectiesessie. Je krijgt feedback van een medewerker van Studium Generale op elk verslag, wat je helpt jezelf verder te ontwikkelen in het traject.

Om je traject nog meer af te stemmen op je persoonlijke ontwikkeling, voltooi je tevens een gepersonaliseerde reflectie-opdracht. Deze kan de vorm aannemen van bijvoorbeeld een verslag, essay, presentatie, filmpje of toneelstuk. We kiezen de opdracht in overleg en afgestemd op je voorkeuren. Deze opdracht kost ongeveer evenveel tijd als het schrijven van een reflectieverslag.

Ik zoek naar extra uitdaging buiten de gebruikelijke wetenschappelijke niche waarin ik mij bevind. Met name de interdisciplinariteit en mogelijkheid tot reflectie op persoonlijk, wetenschappelijk, en maatschappelijk gebied spreken mij erg aan.

Tijdens het traject krijg je de kans om deel te nemen aan certificaatworkshops die je ondersteunen in je reflectie-activiteiten. In deze workshops ontwikkel je je competenties verder en wissel je ervaringen uit met andere certificaatstudenten. Aan het einde van je traject schrijf je een korte terugblik (700-1000 woorden) op het Certificaatprogramma.

Na succesvolle afronding van je certificaattraject krijg je een door de rector magnificus ondertekend certificaat, dat zwart op wit je brede ontwikkeling aantoont.

Nieuwsgierig? Lees meer over het Certificaatprogramma.