Escapebox Plasticsoep

Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic in de zee, wat we kennen als 'de plasticsoep'. Dieren eten per ongeluk plastic of raken erin verstrikt. Bij Wageningen University & Research onderzoeken we dit probleem door te analyseren wat stormvogels in hun maag hebben. Help jij ons bij het onderzoek naar de plasticsoep?

Over de escapebox

Bij de escapebox ontvang je het gehele lespakket met vier lessen over plasticsoep, waaronder één les met een onderzoekspakket voor de leerlingen.

  • Doel: De leerlingen leren de omvang en gevolgen van het milieuprobleem plasticsoep kennen en kunnen verschillende oplossingen noemen voor het verminderen van het gebruik van plastic.

  • Sluit aan bij leerdoelen: 34, 35, 39, 44 en 50

  • Geschikt voor: Groep 6, 7 en 8

  • Materialen escapebox: Wanneer je de escapebox besteld ontvang je een pakket met daarin:- Een lerarenhandleiding met het lesmateriaal voor de vier lessen.- Een USB-stick met alle printbare materialen, zodat de materialen herbruikt kunnen worden.- Een onderzoekspakket voor de leerlingen voor les 2. In het onderzoeks pakket zitten notities met hints van de wetenschapper, de samples van de stormvogel die de leerlingen gaan analyseren*, PH-strips voor één van de metingen en de link naar de blog met klok (60 minuten op de teller) en chatfunctie met de wetenschapper.

  • Tijdsduur: -Les 1: Plastic en plasticsoep - 65 minuten-Les 2: Onderzoekspakket voor de leerlingen - De leerlingen krijgen 60 minuten de tijd om te achterhalen welke soort plastic in de maag van de stormvogel zat.-Les 3: De vier R's - 70 minuten-Les 4: Bioplastics - 60 minuten

  • Kosten: De kosten voor de gehele box bedragen €40,00 inclusief BTW en verzendkosten. Lees voor het plaatsen van de bestelling de bestelvoorwaarden goed door.

* De samples zijn geen echte samples, maar een imitatie.

Het onderzoekspakket

Het onderzoekspakket is een interactief spel, waarbij leerlingen 60 minuten lang de tijd hebben om de onderzoeksresultaten van wetenschapper dr. Jan-Andries van Franeker te analyseren.

Kunnen de leerlingen binnen een uur erachter zien te komen welke soort plastic dr. van Franeker heeft gevonden in de stormvogel? De leerlingen ontvangen onderzoeksnotities, samples en meetinstrumenten van de wetenschapper in een echt onderzoekspakket. Daarnaast kunnen ze op de blog van de wetenschapper met hem chatten en de informatie uit de blogs gebruiken om achter de antwoorden te komen.