Dossier

Microplastics en nanoplastics

Microplastics en nanoplastics zijn kleine plasticdeeltjes die in het milieu terecht kunnen komen. Wat zijn de effecten van deze kunststoffen in de zee en zoet water? Om die vraag te beantwoorden doet Wageningen University & Research onderzoek naar microplastics en nanoplastics in de zee, in zoet water en in zee- en zoetwaterorganismen.

Grootte van microplastics en nanoplastics

Microplastics zijn microscopisch klein: 50 ┬Ám - 5 mm (0.05-5mm) (Andrady 2011).

Nanoplastics zijn plastic deeltjes die 1000 keer zo klein zijn als een algencel.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Nieuws over microplastics en nanoplastics

Projecten

Regelgeving nanodeeltjes en nanoplastics

Het beleid van de Europese Commissie voor nanodeeltjes vindt plaats via de cosmeticaverordening, de voedingslabelrichtlijn, en de regels rond biociden. Het milieuaspect van nanodeeltjes wordt geregeld via de regelgeving voor het beheer van chemische producten. Voor het gebruik van nanomaterialen in cosmetische producten geeft de cosmeticaverordening specifieke regels.

Regelgeving microplastics

Het probleem rond microplastics wordt vooral gezien als een milieuprobleem. Het is niet opgenomen in de cosmeticarichtlijn, omdat er nog geen aantoonbaar bewijs is dat het gebruik echt slecht is voor de volksgezondheid. Er bestaat voor microplastics alleen de afvalrichtlijn. De Commissie wil eerst de volledige implementatie van de regelgeving afwachten, voordat ze specifieke stappen gaat ondernemen voor microplastics.

Grootte is een belangrijke factor

Er zou in de Europese richtlijnen niet alleen aandacht moet komen voor de aard van de stof, maar ook voor de grootte. Stoffen hebben op nanoniveau andere eigenschappen dan op microniveau. Tot nu maken de Europese (water)richtlijnen alleen onderscheid tussen prioritaire en niet-prioritaire stoffen. Dat zou moeten veranderen.

Bron: Over de Zee

   Publicaties en Rapporten

   2021

   2020

   2019

   2018

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

    Gerelateerd dossier