Dossier
Microplastics en nanoplastics
Microplastics en nanoplastics zijn kleine plasticdeeltjes die in het milieu terecht kunnen komen. Wat zijn de effecten van deze kunststoffen in de zee en zoet water? Om die vraag te beantwoorden doet Wageningen University & Research onderzoek naar microplastics en nanoplastics in de zee, in zoet water en in zee- en zoetwaterorganismen.
Grootte van microplastics en nanoplastics
Microplastics zijn microscopisch klein: 50 µm - 5 mm (0.05-5mm) (Andrady 2011).
Nanoplastics zijn plastic deeltjes die 1000 keer zo klein zijn als een algencel.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Nieuws 2015-2020
-
Veni-beurs van 250.000 euro voor acht Wageningse onderzoekers
-
Nieuwe circulaire materialen ontwikkelen met veilige biobased bouwstenen
-
Experiment gestart naar gevolgen verlies microplastics containers MSC Zoe
-
Edwin Foekema en Jan Andries van Franeker bij Omrop Fryslân over plastic korrels in de Waddenzee
-
Bart Koelmans bij Radio 1: "WHO is wél bezorgd om microplastics in drinkwater"
-
Tinka Murk in Broodje Gezond over gif en microplastics in vis
Regelgeving nanodeeltjes en nanoplastics
Het beleid van de Europese Commissie voor nanodeeltjes vindt plaats via de cosmeticaverordening, de voedingslabelrichtlijn, en de regels rond biociden. Het milieuaspect van nanodeeltjes wordt geregeld via de regelgeving voor het beheer van chemische producten. Voor het gebruik van nanomaterialen in cosmetische producten geeft de cosmeticaverordening specifieke regels.
Regelgeving microplastics
Het probleem rond microplastics wordt vooral gezien als een milieuprobleem. Het is niet opgenomen in de cosmeticarichtlijn, omdat er nog geen aantoonbaar bewijs is dat het gebruik echt slecht is voor de volksgezondheid. Er bestaat voor microplastics alleen de afvalrichtlijn. De Commissie wil eerst de volledige implementatie van de regelgeving afwachten, voordat ze specifieke stappen gaat ondernemen voor microplastics.
Grootte is een belangrijke factor
Er zou in de Europese richtlijnen niet alleen aandacht moet komen voor de aard van de stof, maar ook voor de grootte. Stoffen hebben op nanoniveau andere eigenschappen dan op microniveau. Tot nu maken de Europese (water)richtlijnen alleen onderscheid tussen prioritaire en niet-prioritaire stoffen. Dat zou moeten veranderen.
Bron: Over de Zee