Dossier

Zika

Wetenschappers van Wageningen University & Research ontwikkelen strategieën voor de bestrijding van Zika via onderzoek naar de verspreider ervan: de Aedes-steekmuggen. In dit dossier vindt u achtergronden en resultaten van het onderzoek.

Zika in Nederland

Het Zikavirus wordt overgebracht door muggen op mensen. Sinds 2015 is er een Zika-epidemie van ongekende omvang aan de gang in Midden en Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. Een Zika-infectie veroorzaakt meestal een milde ziekte, maar wanneer zwangere vrouwen besmet raken, kan ernstige schade optreden aan de hersenen van de ongeboren kinderen. Virologen en entomologen van Wageningen University & Research werken samen in het project ZikaRisk om Nederlandse muggensoorten te bestuderen om te zien of zij het Zikavirus kunnen overbrengen. Dit is belangrijk om de kans op een uitbraak van Zika in Nederland te bepalen.

Global One Health

Gezondheidsproblemen rondom muggen kunnen niet met één simpele oplossing worden aangepakt. Samenwerking is nodig van experts met kennis van dierengezondheid, natuur, psychologie en/of planten; dit noemen we 'Global One Health'. Het kan toegepast worden in onderzoek naar o.a. malaria, maar ook bij antibioticumresistentie, vogelgriep of diabetes type 2.

Lees de longread

Nieuws over Zika: