
Kennis op maat
Voor MKB-ers, tuinders en agrariërs is het niet altijd eenvoudig om dikke onderzoeksrapporten en wetenschappelijke artikelen te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Om de benutting van de resultaten van WUR-onderzoek toch door te laten dringen tot in de haarvaten van de land- en tuinbouw- en voedingssector hebben de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen samen met het ministerie van LNV en Wageningen University & Research in 2020 het programma ‘Kennis op Maat’ geïntroduceerd. Deze regeling biedt ruimte om bestaande kennis uit onderzoek gericht te ontsluiten en te verspreiden zodat ondernemers op het terrein van landbouw, water en voedsel er zelf mee aan de slag kunnen.
Gestart in 2020 of later
Voorbeelden van afgeronde projecten
Kennis over beweiding voor jonge boeren
Weidegang is een wezenlijk onderdeel van elk toekomstgericht bedrijfssysteem in de melkveehouderij. Om succesvol te beweiden is vakmanschap noodzakelijk. Het is een vaardigheid die boeren kunnen leren. Binnen verschillende onderzoeksprojecten wordt nieuwe kennis ontwikkeld over beweiding die past bij de huidige moderne bedrijven. Met die nieuwe kennis moeten ‘oude’ en nieuwe beweiders kennis kunnen maken.
Kennisverspreiding voor ‘small holder dairy farmers’
De vraag naar dierlijke producten in peri-urbane gebieden neemt steeds verder toe. Delen van Indonesië zoals West-Java zijn hiervan een goed voorbeeld. Specifieke problematiek hierbij is dat ‘small holder dairy farmers (4-6 koeien) weinig tot geen land hebben. Daardoor is eigen voerproductie een uitdaging en kan geproduceerde mest niet worden benut voor bemesting van eigen land. Het gevolg is dat dat de mest vrij in de (urbane) leefomgeving wordt gestort. Dit heeft gevolgen voor de hygiëne en op grotere schaal voor de uitstoot van broeikasgassen.
Kennisverspreiding Natuurlijke middelen
Gezondheid ondersteunende middelen kunnen bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van dieren. De kennis over natuurlijke middelen is op verschillende manieren beter beschikbaar gemaakt, onder meer door een kruiden Wiki.
Groen voor welbevinden en klimaatadaptatie
Groen is essentieel voor een klimaatbestendig en leefbaar stedelijk gebied. Het draagt bij aan oplossingen voor veel van de uitdagingen van de moderne stad, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, luchtkwaliteit en waterhuishouding maar ook sociale cohesie, gezondheid en welzijn.