Project

Eiwitarm varkensvoer en gedrag

Het project zal nieuwe voedingsstrategieën bieden om schadelijk gedrag bij varkens te verminderen onder praktische omstandigheden in een omgeving met een lage eiwitvoorziening, die wordt beschouwd als een risicofactor voor het optreden van deze problemen. Voedingsstrategieën met een laag eiwitgehalte zijn essentieel om het stikstofverlies in het milieu te verminderen, en dus voor de verbetering van de hulpbronnenefficiëntie. Verhoogde kennis over de rol van het eiwitgehalte in de voeding en de aminozuursamenstelling bij het voorkomen van schadelijk gedrag zoals staart- en oorbijten bij varkens is van zowel wetenschappelijke als maatschappelijke relevantie.

Voedingsbehoeften

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van de eiwitconcentratie in de voeding ten koste kan gaan van het vermogen van varkens om met hun omgeving om te gaan en specifieke gedragsproblemen, zoals staart- en oorbijten (waardoor hun welzijn wordt verminderd) vergroot. Staartbijten en ander schadelijk gedrag worden in verband gebracht met de voedingsbehoeften van varkens, en meer specifiek met het eiwitmetabolisme. Met een voortdurende verlaging van het eiwitgehalte in de voeding dat in de handelspraktijk wordt gevoerd met als doel het stikstofverbruik te verbeteren en de beschikbaarheid van vrije aminozuren voor aanvulling op het dieet, wordt het teveel aan aminozuren in het dieet ten opzichte van de behoefte aan optimale groei verminderd.

Aangezien het optimale aminozuurpatroon voor het ondersteunen van adequate gedragsreacties lijkt te verschillen van het patroon dat nodig is om de groeisnelheid te maximaliseren, is er een dringende behoefte om onze kennis over de impact van deze gedragsvereisten voor optimale aminozuurvoeding te vergroten. Bovendien stapelt het bewijs zich op dat slechte gezondheidstoestanden, herstel van ziekte, stress en compenserende groei de impact van voeding op schadelijk gedrag versterken, maar de rol van verschillende voedingsstoffen, zoals specifieke aminozuren, is grotendeels onbekend.

Voedingsstrategie├źn op maat

Het vergroten van onze kennis over de impact van aminozuren op schadelijk gedrag, met name tijdens en na kritieke perioden, biedt kansen voor de ontwikkeling van op maat gemaakte voedingsstrategie├źn om schadelijk gedrag bij varkens tot een minimum te beperken en daarmee bij te dragen aan de verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn onder omstandigheden van duurzaam gebruik van eiwitbronnen. Het project draagt bij aan de missie van het Ministerie van LNV met betrekking tot verbetering van diergezondheid, dierenwelzijn en integriteit in meer klimaatneutrale dierproductiesystemen.

Publicaties