Project

Productie PPD Tuberculine

Bovine tuberculose (bTB) is een zoönotische infectie die veroorzaakt wordt door Mycobacterium bovis (M. bovis), deze bacterie behoort tot het Mycobacterium tuberculosis complex.

Tuberculines

Het gastheerspectrum van M. bovis is heel breed in tegenstelling tot Mycobacterium tuberculosis. Tuberculose gevoelige species omvatten naast runderen onder andere dassen, herten, geiten, varkens, honden, katten en vele andere (wilde) zoogdieren en dieren die in gevangenschap worden gehouden in dierentuinen.

Tuberculines (ook wel Purified Protein Derivative (PPD) tuberculine) zijn een essentieel onderdeel van tuberculinatie en de diagnostiek van tuberculose.

Historie

De productie van aviaire en bovine PPD is een complex proces dat zijn oorsprong vindt in het begin van de vorige eeuw. Na een aantal modificaties in de tweede helft van de vorige eeuw wordt de procedure nu sinds ca 1965 in essentie onveranderd uitgevoerd. De productie en levering van tuberculines komt steeds meer onder druk te staan terwijl de behoefte en noodzaak niet verminderd. Er is dringend behoefte aan proteomics onderzoek naar de werkzame componenten en de condities waaronder de bacteriƫn deze componenten produceren zodat de eenvoudiger en efficiƫntere productie mogelijk wordt.

Publicaties