
Wettelijke Onderzoekstaken (WOT)
Wageningen University & Research voert WOT-onderzoek uit, dat voortvloeit uit de verplichtingen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op basis van nationale en internationale wet- en regelgeving.
Dierziekten
(WOT-01) - Een uitbraak van een besmettelijke dierziekte heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De WOT-unit Besmettelijke Dierziekten bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) voert daarom wettelijke onderzoekstaken uit rondom besmettelijke dierziekten in opdracht van de Nederlandse overheid.
Voedselveiligheid
WOT-02 WOT Voedselveiligheid Beleid (WOT VV Beleid) - De activiteiten in de WOT-VV Beleid zijn noodzakelijk voor de Nederlandse overheid om te voldoen aan haar Europese verplichtingen op het gebied van diervoeder- en voedselveiligheid en voedselintegriteit. Dit WOT-programma ondersteunt de overheid met snelle en betrouwbare monsteranalyses, robuuste crisisparaatheid, advisering en borging van uniformiteit binnen de EU door de taak van Europees en Nationaal referentielaboratorium.
Genetische bronnen
(WOT-03) - De genetische diversiteit neemt wereldwijd af als gevolg van bevolkingsdruk, habitatdestructie en specialisatie en uniformering binnen de landbouw. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de toekomstige wereldvoedselvoorziening, beperkt de mogelijkheden voor verduurzaming van de landbouwproductie en betekent een verarming van het landschap.
Natuur en Milieu
(WOT-04) - De overheid heeft kennis nodig over natuur, landschap en milieu in de context van het bestuur, de economie en de samenleving. Alleen dan kan de overheid op een verantwoorde manier alle relevante aspecten en belangen van natuur, landschap en milieu afwegen. De unit Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu (WOT Natuur & Milieu) verzorgt deze informatie voor de rijksoverheid, in het bijzonder voor het ministerie van LNV.
Visserij
(WOT-05) - In dit programma worden Wettelijke Onderzoek Taken uitgevoerd die betrekking hebben op het beheer van de visserij op zee, in Nederlandse kust- en binnenwateren en de aquacultuur. De inhoud van het programma betreft de advisering van het visserijbeleid in deze gebieden en het verzamelen van gegevens die daarvoor nodig zijn.
Economische informatievoorziening
(WOT-06) - In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verzamelt en ontsluit het Centrum voor Economische Informatievoorziening primaire data en statistieken over de economische- en duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw, visserij en bosbeheer.