Rassenlijst Bomen CGN WUR

Rassenlijst Bomen

De Nederlandse Rassenlijst Bomen is een hulpmiddel bij de aanleg van bos, landschappelijke beplantingen en openbaar groen.

In de Rassenlijst staat een volledig geactualiseerde lijst van aanbevolen herkomsten en rassen voor aanplant in Nederland. Een schat aan informatie voor terreinbeheerders, adviesbureaus, groenaannemers en iedereen die te maken krijgt met de aanplant van nieuwe bomen en struiken.

Voor de meest recente versie zie de onderstaande website. Daar vindt u ook het aanvraagformulier voor toelating van nieuwe opstanden.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Hulpmiddel bij herkomstkeuzes

Het kiezen van het juiste plantmateriaal op de juiste plek is belangrijk, omdat de groei van bomen en struiken een zaak van lange adem is. Het gebruik van een juiste herkomst is dan cruciaal. De herkomst geeft aan van welke groeiplaats (opstand) de zaden zijn geoogst en bepaalt de genetische kwaliteit van het plantmateriaal.

Brongegevens van CGN

De Rassenlijst Bomen komt tot stand onder verantwoordelijkheid van de Raad voor plantenrassen. Wetenschappers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) vullen de Rassenlijst voortdurend aan. Naast herkomsten die geselecteerd zijn op groeicapaciteit en houtkwaliteit, gaat specifieke aandacht uit naar autochtone bomen en struiken, om de unieke biodiversiteit die Nederland rijk is te behouden.

Recent nieuws: