Plantaardige Genetische Bronnen CGN

Plantaardige Genetische Bronnen

Het had niet veel gescheeld of er lag geen spinazie meer in de schappen van de supermarkt. Een plantenziekte, die vlekken veroorzaakt op de bladeren, bracht de productie in de problemen. Veredelaars gebruikten genen van een wilde variant uit Oezbekistan en Tadzjikistan om een verbeterd spinazieras te ontwikkelen. De genenbank voor plantaardige genetische bronnen verzamelde het materiaal en stelde het veilig voor de toekomst.

Genetische variatie in land- en tuinbouwgewassen vormt de basis van ons voedsel
Theo van Hintum

CGN beheert de genenbank voor plantaardige genetische bronnen. Hier zijn bijna 24.000 rassen en wilde populaties opgeslagen. Het gaat om commerciële rassen, landrassen, boerenrassen en de wilde verwanten van onze gewassen uit meer dan 150 landen. Veredelaars kunnen hier uit putten om gewassen te maken die bijvoorbeeld resistent zijn tegen ziekten of plagen, of die juist goed tegen klimaatveranderingen kunnen.

Het beheer van de genenbank is één van de activiteiten waarmee CGN bijdraagt aan behoud en gebruik van plantaardige genetische diversiteit in internationaal verband. Hiervoor werken we bijvoorbeeld samen in Europees verband en ook wereldwijd met de Global Crop Diversity Trust.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Ga verder naar:

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Zadenmateriaal opvragen

Bij ons kunt u genenbankmateriaal zoeken en aanvragen. CGN streeft naar volledige beschikbaarheid van de genenbankcollecties voor alle professionele gebruikers. We verbreden de diversiteit van de genenbank voortdurend door nieuw materiaal op te nemen. De collecties worden uitgebreid beschreven en gedocumenteerd.

Samenwerkingen

CGN werkt sinds de oprichting in 1985 samen met veredelingsbedrijven aan de opbouw van de collecties. Veredelaars leveren materiaal en ondersteunen de instandhouding door het vermeerderen van de collecties. Ze helpen ons ook om onze kennis over de collecties te vergroten. Neem contact met ons op.

Ga naar home CGN