Genenbank plantaardige bronnen

De genenbank voor plantaardige genetische bronnen bestaat uit bijna 24.000 rassen en wilde populaties (accessies) van meer dan 30 verschillende gewassen. De collecties bevatten commerciële rassen, landrassen, boerenrassen en de wilde verwanten van onze gewassen uit meer dan 150 landen. Met ongeveer 2.500 verschillende accessies beschikken we over de grootste slacollectie van de wereld. CGN beheert de genenbank in opdracht van de overheid.

Collectie

Accessies worden zorgvuldig geselecteerd, nauwkeurig beschreven, optimaal bewaard en op bruikbare eigenschappen geƫvalueerd. Dat doen we in nauwe samenwerking met veredelaars en collega genenbanken. We voegen regelmatig diversiteit toe door verzamelmissies in het buitenland en het toevoegen van nieuwe rassen.

Databestanden

Informatie over eigenschappen van het materiaal slaan we op in databestanden. Veredelaars en onderzoekers kunnen deze via de onderstaande website opzoeken en zaadmonsters online bestellen. Deze worden afgegeven na elektronische ondertekening van een standaard contract (SMTA). De collecties zijn vrij beschikbaar voor onderzoek en veredeling in binnen- en buitenland.

Speciale collecties

Daarnaast heeft CGN ook speciale collecties die onder specifieke voorwaarden beschikbaar zijn, zoals Erfgoedrassen en 'Single Seed Descent' collecties. De voorwaarden kunnen per collectie verschillen.

Lees meer over...

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan