Voedsel (BO-43-001, BO-43-002, BO-43-003 en BO-43-011) Transitie naar duurzaam en gezond voedselsysteem (BO-43-001.01) - De transitie naar een nieuw klimaatneutraal en circulair voedselsysteem zowel vanuit economisch perspectief, gezondheidsperspectief als vanuit duurzaamheidsperspectief is een belangrijke opgave voor de toekomst. Alle ketenpartijen inclusief de consument hebben een rol in die transitie en zullen daarin mee moeten bewegen. In dit thema wordt inzicht ontwikkeld in hoe je de transitie zo vorm geeft dat alle partijen meebewegen. Veilig en vertrouwd voedsel (BO-43-002) - Dit thema is verbonden met het programma Methodiek borging voedselveiligheid. De maatschappelijke opgave voor dit thema behelst het effect te bereiken dat burgers vertrouwen hebben in het voedsel dat dagelijks wordt aangeboden. Dit kan alleen plaatsvinden wanneer de veiligheid van dit voedsel is gewaarborgd, de productie voldoende transparant is, en de productinformatie voldoende adequaat. Daarnaast is het van belang dat dit voedsel verantwoord is geproduceerd doorheen de keten met respect voor mens, dier en milieu. Verspilling van voedsel dient hierbij significant af te nemen. Internationaal voedselsysteem (BO-43-003) - Het functioneren van internationale voedselsystemen staat hoog op de mondiale agenda. De komende decennia moet aanzienlijk meer veilig en gezond voedsel beschikbaar komen. Bovendien zal de vraag naar biomassa groeien vanwege non-food gebruik in de bio-economie. Productie van grondstoffen en voedsel staan ook onder druk van veranderende omstandigheden zoals klimaatverandering. In dit thema en in het thema Voedselzekerheid worden deze vraagstukken aangepakt. Bijen en bestuivers (BO-43-011.03) - Bijen dragen bij aan de hoogstaande productie van de land- en tuinbouw via bestuiving. Verbeteren van de gezondheid van de honingbijen en verminderen van de sterfte is noodzakelijk vanuit het belang van bestuiving van landbouwgewassen. Hobbymatige bijenhouderij kan rekenen op een grote maatschappelijke belangstelling. Honingbijen worden bedreigd door een aantal ziekten en plagen, zoals de exotische parasiet kleine bijenkastkever. Dit BO-onderzoek besteedt aandacht aan kennishiaten binnen de bijenhouderij zoals hoe natuurlijke selectie te versnellen en wat is de onderlinge relatie tussen ziekten en plagen en de bijen(winter)sterfte. Veredeling en uitgangsmaterialen (BO-43-011.04) - Biotechnologie en de daaraan gerelateerde nieuwe technieken in de plantenveredeling bieden kansen voor het verduurzamen en verhogen van de voedselproductie. Daartoe is een verbeterde maatschappelijke acceptatie van die technieken in de samenleving nodig. Die verwachten we te realiseren door het waarborgen van een verantwoorde toepassing en een beter begrip bij burgers en consumenten over dit complexe onderwerp. In dit thema werken we aan een verbeterde risicobeoordeling van gemodificeerde plantvariëteiten. Teeltvoorschriften (BO-43-011.05) - Geactualiseerde teeltvoorschriften voldoen aan de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bestrijding of mogelijke verspreiding van ziekten, plagen en onkruiden. Akker- en tuinbouw gewassen en –producten die voldoen aan de voorschriften, komen de export ten goede. Doordat de nieuwste kennis vertaald wordt naar maatregelen voor en uitgevoerd door telers, verduurzaamt de plantaardige keten en wordt voedselproductie efficiënter en veiliger. Duurzame gewasbescherming (BO-43.011.01) - Dit thema gaat over het ontwikkelen en onderbouwen van methodieken voor de beoordeling van de milieurisico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor de toelating op EU en NL niveau. Het gaat hierbij om risico’s voor o.a. waterorganismen, grondwater, bodemorganismen, bijen en niet-doelwit arthropoden. Het thema richt zich op de nadere uitwerking en implementatie van de EU Verordening 1107 voor de Nederlandse situatie en biedt steun aan de versterking van de Nederlandse inzet in de ontwikkeling en verdere uitwerking van Europese wet- en regelgeving. Fytosanitair (BO-43.011.02) - In het onderzoeksthema fytosanitair worden onderzoeksvragen beantwoord met betrekking tot Q-organismen voor de landbouw en natuurlijke omgeving. Q-organismen zijn organismen die niet of in beperkte mate aanwezig zijn in de EU en die volgens de EU wetten als schadelijk worden gezien. Ook EPPO (european plant protection organisation) en derde landen hebben een lijst van Q-organismen. Verduurzamen Plantaardige productieketens BO-43-011.06 - De verduurzaming van de plantaardige productieketens en daarmee voedsel- en non-food productie systemen, draait primair om de verduurzaming van het gebruik van water, nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Deze ontwikkelingen kunnen plaatsvinden bijvoorbeeld op het gebied van detectie of best practices, maar ook door hergebruik van stoffen. Linkedin Whatsapp Twitter Email