Project

A machine learning approach: Seasonal impact of climate change on Vibriocontamination onfood productsin the Dutch market

Er wordt voorspeld dat de wereldwijde klimaatverandering de neerslag- en temperatuurpatronen wereldwijd zal veranderen, wat een invloed zal hebben op een reeks infectieziekten en in het bijzonder op voedselinfecties door Vibrio-pathogenen. Vibriose is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met Vibrio-bacteriën. Infecties veroorzaakt door andere Vibriospp. dan cholera zijn de afgelopen decennia wereldwijd toegenomen en voor de toekomst wordt een verdere toename verwacht.

De opkomst van Vibrio pathogenen die in verband worden gebracht met menselijke ziekten in Europa is gekoppeld aan klimaatverandering, namelijk de stijging van de wereldwijde temperatuur van het zeeoppervlak die invloed heeft op onze oceanen. Recente hittegolven in Noord-Europa in 2018 en 2019 hebben ook licht geworpen op niet-reisgerelateerde vibriose als gerelateerd aan seizoensgebondenheid; een toename van toekomstige geassocieerde Vibrio spp. humane infecties wordt verwacht. Gezien de voorspelde wereldwijde klimaatveranderingen, ook in relatie tot de last van humane infecties met vibriose, is het cruciaal om gegevens over regionale klimaatverandering te kunnen integreren en de huidige voedselmonitoringprogramma's in Nederland waar nodig aan te passen.

Het project heeft als doel een datagestuurd model te ontwikkelen als oplossing voor klimaatadaptatie om de invloed van klimaatverandering op Vibrio-besmetting in Nederlandse voedingsmiddelen te bestuderen. Met een innovatieve data science-benadering pakken we klimaat- en microbiologische Nederlandse monitoringsgegevens aan en integreren we klimaatveranderingsaspecten in bestaande plannen en monitoringsprogramma's. Deze aanpak draagt bij aan empirisch onderbouwde oplossingen voor klimaatadaptatie voor de voedselveiligheidsautoriteit en exploitanten van levensmiddelenbedrijven om de bezorgdheid over klimaatverandering aan te passen en te integreren in het huidige monitoringsprogramma voor voedselveiligheid. De resultaten kunnen worden gebruikt als input voor beleidsvorming met betrekking tot de risico's voor de menselijke gezondheid als gevolg van Vibrio-besmetting.

Publicaties