Project
A monitoring and impact evaluation system
Binnen Europa, streven we naar een meer duurzaam en circulair voedselsysteem, onder andere door het meer hergebruiken van grondstoffen. Het is van groot belang om hierbij rekening te houden met het feit dat voedselveiligheidsgevaren zouden kunnen accumuleren of recirculeren in een circulaire voedselketen, om zo de toekomstige consument te beschermen.
Reststromen, met grote volumes, relatief lage waarde en beperkte valorisatiemogelijkheden zoals verschillende soorten slib en mariene afvalstromen hebben de potentie om in ons circulaire voedselsysteem te worden ingezet. Echter, binnen circulaire voedselproductie kunnen voedselveiligheidsrisico's, zoals microorganismen (inclusief virussen en parasieten) en chemicaliën zich ophopen of kunnen nieuwe – nog niet bekende – voedselveiligheidsrisico’s ontstaan.
Het doel van dit project is om te beoordelen hoe, waar en welke bekende en nieuwe voedselveiligheidsgevaren de veiligheid van een circulaire voedselproductie kunnen beïnvloeden. Het doel is om met state-of-the-art methodieken veiligheidsrisico's in verschillende reststromen te identificeren en te kwantificeren en het lot van geselecteerde gevaren in circulaire systemen en de impact van het gebruik van reststromen op de microbiota in het systeem te bepalen. Er wordt onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chemische en microbiologische veiligheidsrisico's in huidige en mogelijk toekomstige reststromen voor gebruik in ons circulaire voedselsysteem.
Het voorkomen (persistentie en overdracht) van een reeks microbiologische en chemische gevaren in circulaire voedselsystemen zal worden bestudeerd in specifieke casestudies van een circulair insecten- en marien systeem. Verder zullen ook de effecten van chemische gevaren op microbiota en de aanwezigheid van antibioticaresistente genen (ARG) in deze systemen worden bestudeerd. De data helpen bij het selecteren van kansrijke veilige reststromen die ingezet kunnen worden in circulaire voedselproductiesystemen. Het zal ook inzicht geven in kansen voor het mitigeren (bijvoorbeeld bij verwerking) van voedselveiligheidsgevaren in circulaire voedselsystemen.
Publicaties
-
Defining Circular Economy Principles for Biobased Products
Sustainability (2022), Volume: 14, Issue: 19 - ISSN 2071-1050 -
Safely using sludge thanks to larvae and seaweed
Wageningen: Wageningen University & Research -
Framework for evaluation of food safety in the circular food system
npj Science of Food (2024), Volume: 8 - ISSN 2396-8370 -
Seaweed@WUR: Chili : Kennisdisseminatie en projectmogelijkheden