Project
Add Nadere uitwerking niveaus natuurinclusieve landbouw
Natuur-inclusieve landbouw (NIL) is in Erisman et al., 2017 beschreven als een vorm van duurzame landbouw en onderdeel van een veerkrachtig eco- en voedselsysteem die optimaal gebruik maakt van de natuurlijke omgeving en deze integreert in de bedrijfsvoering. Per definitie produceert NIL voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving, met een positief effect op de biodiversiteit. NIL gaat daarmee verder dan alleen maatregelen en is een manier om te sturen op het behalen van doelen voor natuurbeleid, waterkwaliteit en klimaat. Beleidsontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld beschreven in het Nationaal Programma Landelijk Gebied, zorgen ervoor dat er behoefte is aan een update en nadere uitwerking van natuur-inclusieve landbouw. Het is met name nodig om een meer uitgewerkte koppeling te maken met a) natuur/biodiversiteit (VHR en BKN), waterkwaliteit en klimaat, b) kenmerken van de landbouwpraktijk (bijvoorbeeld met betrekking tot niveaus van bemesting, gewasbeschermingsmiddelen- en medicijngebruik, biologische landbouw en c) opkomende beleidsconcepten als landschapsgrond, KPI’s, basiskwaliteit natuur en de monitoring van natuur en biodiversiteit in het agrarische landschap. Op die manier is natuurinclusieve landbouw beter uitlegbaar aan de praktijk, beleidsmakers en ketenpartijen.
In het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) staan drie doelen centraal: dit zijn de internationale verplichtingen op het terrein van natuur (VHR), water (KRW) en klimaat (Klimaatakkoord). Het NPLG werkt voor deze drie doelen het benodigde ruimtegebruik, milieuruimte, en waterhuishouding uit in relatie tot de transitie van de landbouw, van de beoogde nieuwe natuur en van natuurinclusieve landbouw.
Natuurinclusieve landbouw biedt perspectief voor boeren in gebieden waar de agrarische sector moet extensiveren. Om de natuurinclusiviteit van een bedrijf te kunnen duiden, zijn in 2017 vier ambitieniveaus voor natuurinclusieve landbouw gedefinieerd (Erisman et al., 2017). De ambitieniveaus kunnen behulpzaam zijn bij het concretiseren van NIL en de relatie te leggen met bijdrage aan biodiversiteitsdoelen. Momenteel is natuurinclusieve landbouw te algemeen gedefinieerd om in beleid, bijvoorbeeld voor het NPLG, te gebruiken. Dit project heeft als doel NIL concreter te definieren en een koppeling te leggen de bijdrage van (de verschillende ambitie niveaus van) natuurinclusieve landbouw aan de natuurdoelen (VHR + BKN). Daarnaast is het van belang een goed beeld te krijgen van hoe natuurinclusieve landbouw zich verhoudt tot beleidsconcepten/opgaven als landschapsgrond, KPI’s, basiskwaliteit natuur.