Project

Add_PNN Innovatieve Monitoringstechnieken - BO-43-116.02-005

Door snelle technologische ontwikkelingen zijn er nieuwe “innovatieve” monitoringsmogelijkheden op de markt gekomen. Om de toepassing van deze technieken te bepalen voor marien ecologisch onderzoek gaan we verschillende monitoringstechnieken (ROVs/AUVs remotely operated/ autonomous vehicles) testen voor onderzoek van bodemdieren in de Noordzee. 

Monitoring is een essentieel onderdeel binnen het veld van mariene ecologisch onderzoek. Met huidige ontwikkelingen op zee neemt het belang van effectieve monitoring steeds verder toe. Zo leidt de overgang naar duurzame energie bijvoorbeeld, tot een aanzienlijke groei van de offshore windindustrie. Bovendien, worden er bij de aanleg van nieuwe offshore windparken in Nederland nu vaak natuur inclusieve maatregelen genomen. Dit vraagt om nauwe monitoring om de impact op het zeeleven te bepalen. Andere ontwikkelingen, zoals offshore zeewierproductie en mosselboerderijen in de voedselproductiesector, vereisen eveneens monitoring om de productie te versterken. Daarnaast is er aanzienlijke belangstelling voor natuurherstel en -versterking, zoals de restoratie van biogene riffen, waarbij monitoring ook een belangrijke rol speelt.

Traditionele monitoringsmethodieken, zoals sidescan sonar, multibeam, bodemhappers, dropcams en Remotely Operated Vehicles (ROVs), zijn echter vaak niet nauwkeurig, onderhoudsgevoelig, hebben beperkte ruimtelijke en temporele variabiliteit, of brengen andere beperkingen met zich mee. Traditionele ROV's worden bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt voor technische inspecties, wat grote en dure schepen vereist, waardoor ze ongeschikt zijn voor de meeste ecologische monitoringstoepassingen. Recente technologische ontwikkelingen brengen daarentegen steeds meer innovatieve en compactere alternatieven op de markt, die nu beschikbaar zijn voor gebruik door onderzoekers. Zo heeft het project KOBINE in 2023 succesvol testen met het monitoren van een oesterbank in de Voordelta gedaan (vlakdekkende foto’s en hoogtemodel) door middel van de Lobster Robotics AUV (Autonomous Underwater Vehicle). Verder is in windpark Hollandse Kust Zuid met de BeeX ROV (sonar + video) succesvol gemonitord. Beide technieken zijn in 2023 ook direct door andere partijen gebruikt, vanwege hun succes en relatief lage kosten. Er zijn echter nog veel meer innovatieve monitoringtechnieken op de markt. Maar de toepassing van deze technieken in het mariene ecologische werkveld zijn nog vrijwel onbekend onder veel onderzoekers. Daarom gaat dit project verder in op de mogelijkheden van verschillende technieken.

Publicaties