
Project
ADP Add_ Laser Scanning Nederlands Bos
Light Detection and Ranging, afgekort LiDAR, is een techniek die de afgelopen jaren steeds vaker onderzocht wordt en een breed spectrum van toepassingen kent. Bij LiDAR wordt een laser gebruikt om met hoge precisie en resolutie 3D opnames van objecten te maken. Het is meermaals aangetoond dat LiDAR een waardevolle bijdrage kan leveren op het gebied van bijvoorbeeld (precisie-)landbouw, natuurbescherming, en bosbouw. Een bekend product dat is gemaakt met behulp van LiDAR is bijvoorbeeld het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). De 3D data die met deze techniek ingewonnen kunnen worden bevat informatie over ruimtelijke structuur die met traditionele technieken veel moeilijker vast te leggen is. Zo kun je bijvoorbeeld het houtvolume van een boom preciezer meten dan met gangbare technieken. Dit leidt tot betere inschatting van de vastgelegde CO2 in het Nederlandse bos. Dit is ook gewenst voor de Nederlandse broeikasgashuishouding, waaraan steeds strengere eisen worden gesteld vanuit Europese wetgeving.
In dit voorstel richten we ons op het gebruik en de verfijning van de toepassing van laser scanning technieken voor de LVVN domeinen, met een use case voor de informatievoorziening van het Nederlandse bos. Bomen in het Nederlandse bos krijgen steeds meer kans om oud en dik te worden. Dit heeft echter gevolgen voor de betrouwbaarheid waarmee we bijvoorbeeld het volume van deze bomen kunnen bepalen (kubering) in de Nederlandse Bosinventarisatie, aangezien tijdens het vaststellen van de functies weinig grote bomen zijn gemeten. Dit heeft vervolgens ook weer invloed op de bepaling van de CO2-vastlegging van het Nederlandse bos. De parameterwaardes die worden gebruikt voor het schatten van de volumes van individuele bomen zijn gebaseerd op gedetailleerde metingen aan bomen van de diameters die vorige eeuw gangbaar waren (jongere en dunnere bomen). Toepassen van deze waardes op de huidige populatie bomen betekent dus een flinke extrapolatie, met mogelijk grote afwijkingen tot gevolg. Door een combinatie van laser scanning technieken en metingen aan bomen ‘op de grond’ willen we deze onzekerheid verkleinen. We testen in dit project nieuwe digitaliseringstechnieken voor het schatten van boomvolumes. Het gaat dan om zowel nieuwe digitale techniek-ontwikkeling als om het later toepassen en opschalen.
Het verwerken en gebruiken van laser scanning data ten behoeve van de bosinventarisatie is sterk in ontwikkeling. In Nederland is helaas weinig expertise aanwezig op dit gebied. Om bij te blijven en ook om de onderzoeksresultaten van dit project goed te analyseren is contact gelegd met een internationale expert op dit gebied (Dr. Olivier Bouriaud, werkzaam bij Stefan cel Mare University of Suceava). De heer Bouriaud zal gedurende een week als consultant worden ingehuurd om bij te dragen aan het project.