Project
AF-17014 - CULTURED
Steeds meer consumenten vragen om voedingsmiddelen zonder toevoegingen. Voor een aantal producten zijn echter niet voldoende mogelijkheden om aan deze vraag te voldoen. Het vervangen van conserveermiddelen, suikervervangers en flavours op een natuurlijke manier is geen sinecure.
In het project worden nieuwe fermentatietechnologieën ontwikkeld om tot nieuwe, clean label functional ingredients en foods te komen.
Wat levert het project op?
Het project draagt bij aan een vergroting van het aanbod van duurzame clean labelproducten.
Betrokken partijen: DSM, Duynie, Firmenich Aromatics, Grain Processing Coorperation (GPC), Heineken Supply Chain, Limagrain Cereal Ingredients, KALSEC, Kerry Ingredients, TNO, Wageningen University & Research
Publicaties
-
Fermentation as disruptive technology for the food industry : Unlocking Fermentation Technology for a Sustainable, Healthy, and Clean Future
-
Combinatorial Fermentation as a Disruptive Technology : Formulating with Microbes
World of Food Ingredients (2020), Volume: october/november - ISSN 1566-6611 - p. 126-128. -
Scientific and legislative issues surrounding the use of microbial food cultures within the EU context. Session 15: Food safety and regulation
-
The application of combinatorial approaches and robotics technology for fermented food innovation. Session 7: Digitalization for a smarter food sector
-
High-throughput screening for aroma production in food fermentations
Food Research International (2024), Volume: 177 - ISSN 0963-9969