Project

Algemene advisering LVVN Visserij

Op de Noordzee vinden drie grote transities plaats die het hart van de uitdaging voor de Noordzee vormen: de natuurtransitie – het bereiken van een goede milieutoestand van de Noordzee, de voedseltransitie – tot een rendabele en duurzame visserij te komen die naar aard en omvang past bij de nieuwe situatie op de Noordzee en de energietransitie – o.a. uitrol van wind op zee om te kunnen voldoen aan de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. Om gezamenlijk deze uitdagingen aan te gaan zijn in het Akkoord over de Noordzee (Noordzeeakkoord, NZO) afspraken gemaakt tussen het Rijk, natuurorganisaties en het bedrijfsleven over de inrichting van de Noordzee voor de komende jaren i.r.t. de ontwikkeling van windenergie op de Noordzee, de aanwijzing van natuurgebieden en de omvang van de visserij op de Nederlandse Noordzee. Maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren hebben er tevens voor gezorgd dat het van belang is dat de visserijsector een slag maakt in de richting van duurzame, maatschappelijk geaccepteerde en gewaardeerde producten en productiemethoden. 

 

In de Kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel heeft het kabinet zijn ambities voor een aantal grote maatschappelijke thema’s vastgelegd in missies. Missie 5 richt zich op de Noordzee en Grote Wateren (doel: In 2050 past economische activiteit op de Noordzee en andere grote Nederlandse wateren, waaronder energiewinning, voedselproductie, scheepvaart en visserij, binnen ecologische randvoorwaarden. Voldoende zoet water van goede kwaliteit is geborgd). Missie 5D (duurzame blauwe economie) heeft als sub-doel: Nederland is leidend in blauwe economieconcepten die economisch en ecologisch houdbaar zijn. Missie 5E (aquatische voedselproductie) heeft als sub-doel: Aquatisch voedsel wordt erkend als regionaal en duurzaam onderdeel van voedselinname en Nederlands voedselbeleid. Dit project levert de benodigde bijdragen om deze doelstellingen te behalen, namelijk door de deelname van WR aan internationale (m.n. ICES) werkgroepen te subsidieren.

Het instituut International Council for the Exploration of the Sea (ICES) adviseert omtrent exploitatie en bescherming van de zee, o.a. over visserij en andere economische activiteiten in de Noordzee (bv. medegebruik in windparken). In het bijzonder, ICES wil, om haar taak beter te kunnen uitvoeren, een beter begrip hebben van de menselijke activiteiten in & beheer van het mariene systeem, en ijvert daarom aan een betere integratie van sociale en economische wetenschap in het ICES werkveld. Hiervoor lopen verschillende ICES werkgroepen (WGs) waar onderzoekers uit verschillende landen expertise delen en verder ontwikkelen. Tevens lopen werkgroepen rondom innovatie(uptake) in de visserij. Het betreft de volgende werkgroepen: WGECON, WGSOCIAL, WGOOA, WGIFG, WGFTFB, WGMPAS, WGORE, WGREIA, WGPME, STECF non-quota species en de trilaterale werkgroep voor kabeljauwbeheer.

Publicaties