Project
ARCADIA
Het ARCADIA-project, onderdeel van de Europese klimaatadaptatiemissie, focust op grootschalige systeemtransformaties naar veerkrachtige en toekomstbestendige regio’s in continentaal Europa, door het creëren van natuurlijke oplossingen om de regio aan te passen aan klimaatverandering.
Vijf Modelregio's testen nature based solutions (NBS) voor meer veerkracht tegen klimaatverandering, terwijl drie Fellow regio’s hiervan leren en de aanpakken en maatregelen zelfstandig toepassen. Kernactiviteiten omvatten de ontwikkeling van een regionale toekomstvisie, opzetten van 15 co-innovation labs waarbinnen de systeemaanpak van NBS in de regionale praktijk met het partnernetwerk wordt getest en gedemonstreerd, en opschaling van NBS maatregelen naar systeemniveau. WR onderzoekers werken aan een groen-blauw raamwerk (EU: “”blue Green infrastructure (bgi)’’; NL: ‘’blauw groene dooradering'’)) voor de transformatie van het huidige systeem en past daarbij het in Nederland geldende principe van water- en bodem- sturend (WBS) toe. Tevens werkt WR aan gedragsveranderingsstrategieën, aan ontwerp- en monitoringsinstrumenten voor NBS, en aan gelijke en rechtvaardige implementatie en uitvoering.
Het project is voor Nederland van belang omdat het NL2120-kennis, en kennis over bodem-en watersturend valoriseert in Centraal-Europa en zodoende invulling geeft aan de internationaliseringsstrategie van het in Nederland ontwikkelde gedachtengoed. Nederland draagt hiermee significant bij aan klimaatbestendigheid van 150 Europese regio’s.
Tevens wordt het project uitgevoerd in intensieve samenwerking met andere gerenommeerde onderzoeksinstellingen in Europa, en leidt tot nieuwe kennis, inzichten en aanpakken over samenwerken aan regionale opgaven van klimaatadaptatie. Dit vertalen we naar de Nederlandse projecten waar vanuit WR aan wordt gewerkt (oa. Groeifonds NL2120) en naar beleidsmakers (klimaatadaptatie landbouw, groene klimaatbestendige stad, NPLG), alsmede andere partners, actief in implementatie van klimaatadaptatie. ARCADIA stemt ook af met de zusterprojecten op EU niveau, nl. DESIRMED, gericht op het mediterrane gebied en NBRACER, gericht op Noord-Atlantisch Europa.